Gyógyító lenmag

Gyógyító lenmag

Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz

A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. A lenmag fogyasztásával szervezetünk sejtjei sokkal ellenállóbbak, és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test. 
 
A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. A lenmag tartalmazza tehát a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
 
Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, stb.
 
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kellene hódítania táplálkozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.
 
Serkenti az agyműködést
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását. Ily módon hat a kapilláris erek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más időskorban megjelenő betegségtől kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.
 
Hatékony légúti betegségek kezelésében
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy a lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is. 
Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evőkanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.
 
Segít megszüntetni a májproblémákat
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Tehát, amennyiben sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.
 
Segít kiüríteni a szervezetben lévő követ és homokot
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok, valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmagteát, hiszen elősegíti a megkeményedett anyagok feloldását Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olívaolajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. 
 
Enyhíti a gyomorfekély tüneteit
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is. 
 
Segít leküzdeni az izomlázat, izomfájdalmat
A lenmagban jótékony gyógyírt találhatunk a különböző izomfájdalmakra is. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.
 
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.