Hagyományos húsvéti fogások

Hagyományos húsvéti fogások

A tökéletes húsvéti sonka titka

Milyen ételeket készítsünk a húsvéti vendégváráshoz, családi ebédhez, piknikhez? Hogyan készítsük el a legfinomabban a húsvéti sonkánkat? Az alábbiakban segítünk megválaszolni e kérdéseket!
 
Húsvét alkalmával a fonott kalács mellé a krumplileves egyszerű, de könnyed étel. Sok zöldséggel pikánssá tehetjük, s akár még egy korty könnyű vörösbort is fogyaszthatunk hozzá. Nyugodt szívvel ajánljuk (a 40 napos böjtöt követően különösen) első fogásként.
 
Mézes-mákos laska recept
 
Jellegzetes böjti étel, és húsvétkor a gyerekek kedvence a különböző édes tésztafélék, mint a mézes laska és a mákos tészta.
 
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 50 dkg liszt
- 25 dkg darált mák
- 25 dkg méz
 
Elkészítés:
 
Kis fészket alakítunk ki a liszt közepében. Beleütjük a tojásokat, majd egy villa segítségével összekeverjük. Ezután kézzel sima gombóccá gyúrjuk a tésztát. Ha túl keménynek éreznénk, egy kis vizet hozzáadva lágyíthatjuk, ha pedig túl lágynak találnánk, akkor kevés lisztet hozzágyúrva javíthatjuk az állagát. Sót nem kell hozzáadni. A tésztát fóliába csomagoljuk és 1 órán át pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen sodrófa segítségével késhegynyi vékonyra nyújtjuk. Felületét kevés liszttel megszórjuk, majd 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. 4-5 csíkot egymás tetejére teszünk és éles késsel fél centis csíkokra vágjuk. A tésztát tiszta konyharuhán kiszárítjuk. Felhasználáskor forró, lobogó, sós vízbe téve főzzük ki, ügyeljünk arra, hogy a főzési idő jóval rövidebb, mint a boltban kaphatóké. A házilag készített, jól kiszárított tészta száraz, hűvös helyen tárolva, sokáig eltartható. A kifőtt tésztát megszórjuk a darált mákkal, végül mézzel alaposan csorgassuk meg.
 
A húsvéti sonka
 
Az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a húsvét beköszöntével. De mi is kell egy igazán finom főtt sonkához?
 
Elöljáróban annyit, hogy kb. 2.5-3 órára lesz szükségünk az elkészítéshez, ha az áztatást nem számítjuk bele.
 
Előkészítés:
 
Főzés előtt mossuk meg a sonkát, majd áztassuk 1-2 órát hideg, bő vízben. Fontos, hogy a zsíros réteget ne vágjuk le, mert kiszárad a sonkánk a főzés során, illetve fontos íz anyagokat veszíthetünk! Ha nagyon sós a hús, akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk! (Hogyan tudhatjuk, hogy nagyon sós? Egyszerűen kóstoljuk meg! Áztatás után öntsük le a vizet róla, majd újból öntsük fel friss hideg vízzel, úgy hogy ellepje. Már indulhat is a főzés!
 
Sonka recept
 
Mi kerüljön a sonka főzésekor a főző vízbe? (Kb. 3 kg sonkához)
 
- 3 kg füstölt sonka
- 1-1db sárgarépa és petrezselyem
- 1 db vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- egy púpozott kávéskanál bors
- 5-6 gerezd fokhagyma
 
Ízlés szerint borókabogyót is tehetünk a sonka mellé. Ezzel viszont vigyázzunk, mert ugyan nagyon finom, de nem mindenki szereti! Ugyancsak önthetünk némi bort is a sonkához (fehéret természetesen). A főzési idő kb. annyi óra lesz, ahány kg-os a sonkánk. Fontos, hogy a főzés lassú tűzön történjen. Amíg a víz fel nem forr, lehet erősebb a tűz, de később rakjuk olyan alacsonyra a hőfokot, hogy lassan “rotyogjon”. Amikor elkészül, hagyjuk a főző lében kihűlni a sonkát, csak később vegyük ki!
 
A sonka szeletelése
 
Főzés után hagyjuk kihűlni a sonkánkat szeletelés előtt. Sokan idegenkednek a zsírosabb részektől, mi még is azt ajánljuk, hogy egyben szeleteljék, mert úgy az igazi! (Ha valaki nem szereti, majd otthagyja.)
 
A sonkához kiválóan passzol a torma és a mustár! Kínáljunk azt is hozzá.
Szerintünk speciel igazán a torma!
 
Tippek sonka főzéshez
 
- A főtt sonkát kihűlés után mindig hűtőben tároljuk. Nagyon sokáig fogyasztható marad!
- Ne rakjuk a főtt sonkát zárt edénybe! Szellőznie kell, hogy sokáig elálljon, és finom maradjon.
- A főzőlé nagyon jó alapja a bablevesnek, sóletnek! Isteniek lesznek tőle az ételek!
- A főzőlében a tojásokat is megfőzhetjük. Kellemesen sósak, és egyedibbek lesznek tőle!
- Kötözött sonkánál figyeljünk a kötöző anyagra! Főzés után mindjárt vegyük le a sonkáról!
- Ha csontos a sonkánk, mindig csonttal főzzük! Nehogy kivegyük belőle!