Használd ki a körteszezont!

Használd ki a körteszezont!

Hogy miért is?

Az almához hasonlóan ez a gyümölcs is egész évben beszerezhető. A korai érésű, nyári, őszi
fajtákon túl a téli körte is népszerű, amit pedig egészen tavasz közepéig eltartható. Érdemes hát
beszerezni belőle néhány kilót. 
 
A történelmi körte
A körtét már időszámításunk előtt 3500 évvel ezelőtt termesztette az emberiség. Közép-Ázsiából,
Perzsiából származik, onnan terjedt el az egész világon. Az ókori Görögországban, majd Rómában is
igen népszerű gyümölcs volt, de a XVI. századig mintha elfeledkeztek volna róla az emberek. Aztán
újult erővel tért vissza a köztudatba és ennek köszönhetően ma már több mint 5000 (!) fajtáját
ismerjük. Európában mindössze 10-15 fajjal foglalkoznak a termelők, de ezek mind lédús, húsos
típusok.
 
Hazánkban kétségtelenül az alma a legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott gyümölcs a késő őszi, téli,
kora tavaszi időszakban. Pedig nem kell az almánál leragadnunk, hiszen a körte is olyan gyümölcs,
amelyhez egész télen hozzájuthatunk. Ízletes, egészséges, zamatos finomság, nyersen, főzve,
kompótnak, köretnek egyaránt.
 
A körtét a cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a diétázóknak kifejezetten ajánlott, miután csak 58-60
kalóriát tartalmaz egy szem.
 
Gazdag rostokban és alacsony a glikémiás indexe. A szervezet lassan emészti meg a körtében lévő
tápanyagokat, így elfogyasztása után nem ugrik meg a vércukorszint. Édes íze miatt pedig az édesség
utáni sóvárgást is megelőzheti.
 
A körtében sok C-és K-vitamin rejlik, de egy ásványi anyagban, a rézben is bővelkedik - ennek
köszönhetően antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök ellen. Egy szem körte a napi szükséges C-
vitamin mennyiség 11%-át, rézből pedig 9%-át tartalmazza.
 
A körte B-vitamint is tartalmaz, de mangánt, magnéziumot, folsavat, káliumot, vasat is találhatunk
benne. Bórtartalma segíthet a csontritkulás megelőzésében. Sok benne az élelmi rost, az antioxidáns,
a vastagbél rák ellen kifejezetten véd.
 
A kutatások szerint a körte a vesebetegség, az emésztési problémák, a gyomor- és bélhurut ellen is
hatékony. Vértisztító, idegerősítő, jó hatással van az agyműködésre.
 
És, hogy mi mindent készíthetünk a körte finom ízével megbolondítva?
Eláruljuk, nem csak édességeket.
 
Körte krémleves
 6 db körte
 2 db fahéjrúd
 pár szem szegfűszeg
 ½ citrom leve
 15 dkg méz
 1 darabka vaníliarúd
 csipet só
 3 ek. keményítő
 2 dl tejszín
 
A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk, majd gyorsan ráöntjük a citrom levét, hogy ne barnuljon
meg. Fél liter vizet a fűszerekkel 10-15 percig főzzük, majd beletesszük a körtéket, a mézet és még
annyi vizet, hogy ellepje az egészet. Ha puhára főtt, akkor a tejszínnel elkevert keményítővel
besűrítjük.
 
Hidegen vagy melegen tálaljuk. Citromfűvel díszíthetjük.
 
Körtés-kéksajtos ravioli recept
Hozzávalók (4 adag)
A tésztához
 400 g finomliszt (BL00)
 1 tk só
 2 teáskanál olívaolaj
 4 db tojás
 1 ek víz
 
A töltelékhez
 250 g mascarpone
 150 g kéksajt
 1 nagy körte
 só ízlés szerint
 bors ízlés szerint
 
A tálaláshoz
 10 dkg parmezán sajt
 10 dkg vaj
 
Elkészítés
A lisztet a sóval együtt átszitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, az olívaolajat és egy-két evőkanál vizet,
majd összekeverjük.
 
Ha a tészta összeállt, további 10 percig dagasztjuk, amíg jó rugalmas nem lesz. Frissentartó fóliába
becsomagoljuk, és egy órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
 
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: A mascarponeba reszeljük a kéksajtot, hozzákeverjük a
megpucolt, apró kockákra vágott körtét, majd sóval ízesítjük.
 
A tésztát három részre osztjuk, és egyenként 35x20 centis lapokra nyújtjuk. A tészta egyik felére, két
sorban 5-5 adag tölteléket teszünk egymástól 2-3 centire.
 
A töltelékek közötti tésztafelületet megkenjük vízzel, majd a tészta másik felét ráhajtjuk. A töltelékek
közül kinyomkodjuk a levegőt, alaposan összenyomkodjuk a két tésztalapot, és kiszaggatjuk a
raviolikat.
 
Forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt kifőzzük a tésztát, majd olvasztott vajban megforgatjuk. Frissen
őrölt borssal és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.
 
Jó étvágyat kívánunk!