Hatékony módszerek rovarcsípés ellen

Hatékony módszerek rovarcsípés ellen

A legtöbb esetben a csípés okozta irritáció egy-két napon belül elmúlik, de következzen néhány tipp, amivel gyorsabban enyhíthetjük a kellemetlenségeket.

A szúnyog-, méh- vagy darázscsípések igen gyakoriak nyáron, és általában nagyon hasonló tüneteket okoznak:
a bőr kipirosodik, megduzzad, jellegzetes ''pukli'' alakul ki a csípés helyén, és persze az intenzív viszketésről sem szabad elfeledkezni. Sajnos, nagyon nehéz megállni, mégis fontos, hogy ne vakarjuk a csípést! Minél erősebben vakarózunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy a csípés helye kisebesedik, sőt akár el is fertőződhet.
 
A hidegnek és a melegnek egyaránt jó hatása lehet a csípésekre, mert csökkenthetik a fájdalmakat és a viszketést. A legegyszerűbb, ha jeges vízbe vagy meleg vízbe áztatott és jól kicsavart tiszta kendőt (törülközőt vagy puha textilpelenkát) teszünk a csípésre, de az is gyorsan segíthet, ha meleg vagy hideg levegőt fújunk hajszárítóval az érintett területre.
 
A zabpehelyben nyugtató, gyulladáscsökkentő, a viszketést és az irritációt is enyhítő hatóanyagok vannak, nem csoda, ha a zabos fürdőt gyakran ajánlják a kiszáradt vagy éppen a napon leégett bőr kezelésére. Ha a viszkető szúnyogcsípés ellen szeretnénk bevetni a zabot, készítsünk sűrű pasztát azonos mennyiségű (1-2 evőkanál) zablisztből vagy finomra vágott zabpehelyből, tegyük egy vékony, tiszta kendőre, és ezt tegyük a csípés helyére. Hagyjuk rajta 10-15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le a bőrt.
 
Szintén rendkívül jótékonyan hat a bőrünkre az aloe vera: a tiszta zselé nyugtat, hidratál, hűsít és csökkenti az irritációt is. Az aloe verából nyert zselét vékony rétegben tegyük a csípésre, és hagyjuk rá is száradni, csak ezután öblítsük le.
 
A szódabikarbónát sokoldalúan felhasználhatjuk – nemcsak a konyhában, de az egészségünk megőrzéséhez is. A rovarcsípések ellen is hatékony, mert csökkenti a fájdalmakat és a viszketést, enyhíti a bőrpírt. Keverjünk össze egy teáskanálnyi szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrűbb pasztát kapjunk, ezt tegyük a csípésre, majd 10-15 perc múlva öblítsük le. Naponta többször is ismételhetjük!
 
Ügyeljünk azonban arra, hogy a csípés ''zárt'' legyen, vagyis csak akkor alkalmazzuk a szódabikarbónát, ha még nem vakartuk el a csípést!
 
Ne feledjük azonban, hogy az egész testen megjelenő kiütések, hányinger vagy hányás, hasi görcsök, ödémásodás vagy légzési nehézségek esetén haladéktalanul orvoshoz kell menni! Ezekben az esetekben a csípés allergiás reakciót okoz, ami életveszélyes állapot, és házi módszerekkel nem enyhíthető!