Hidratálj!

Hidratálj!

Magas víztartalmú élelmiszerekkel

Sokan, sokféle fórumon hívják fel a figyelmünket a bőséges folyadékfogyasztás fontosságára, ami valóban elengedhetetlen, ha fejfájás, levertség, koncentrációs zavar, bőrproblémák, izomgörcsök és szapora szívverés, vagyis a dehidratáltság tünetei nélkül szeretnénk élvezni a nyarat.
 
Jó-jó, gondolhatjuk, de nem mindenki képes napi 3-4 liter vizet meginni. Az igyunk meg minimum ennyi és ennyi pohár vizet egy nap és hasonló ajánlások sokszor nem veszik figyelembe az ételek víztartalmát. Ha Te sem tartozol azok közé, akik egy lépést sem tesznek a vizespalackjuk nélkül, sokat tehetsz a megfelelő hidratáltságért magas víztartalmú élelmiszerek fogyasztásával. A görögdinnyét, a kígyóuborkát és a paradicsomot valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Azonban számos más élelmiszer is segítségünkre lehet a folyadékpótlásban. Lássunk néhány példát.
 
Saláta
A 96% vizet tartalmazó salátának számos jótékony hatása van. Egy csészényi saláta (72 g) több mint egy negyed csészényi vizet tartalmaz (59 ml), és 1g rostot, valamint a napi folsav szükségletünk 5%-át fedezi. Emellett K- és A-vitaminban is gazdag. A saláta víz és rost kombinációja nagyon laktató, kalóriatartalma is csekély, mindössze 10 kalória van egy csészényi (72 g) adagban.
 
Cukkíni
A cukkíni 94% vizet tartalmaz, egy csészényi (124 g) cukkíniben egy gramm rost is található. Mindezeknek köszönhetően igen alacsony kalóriatartalom (20 kalória egy csészényi cukkíniben mellett is segít fenntartani a jóllakottság érzését. Tápanyagai főleg a héjában találhatók, ezért válasszunk zsenge példányokat, és a héjával együtt fogyasszuk el.
 
Paprika
A paprika súlyának több mint 90%-át a víz adja. Ez az egészséges zöldség gazdag rostokban vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok antioxidáns hatású karotinoidot is tartalmaz, különösen a piros húsú fajták. Más gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest kiemelkedő a C-vitamin tartalma, egy csésze (149 g) paprika a napi ajánlott mennyiség 317%-át biztosítja. A magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek nem csak az immunrendszert erősítik, de hozzájárulnak a vas jobb felszívódásához, támogatják a csontok egészségét és résztvesznek a szabadgyökök semlegesítésében is. Mivel sok vizet tartalmaz, a paprikának alacsony a kalóriatartalma. Egy csésze paprika mindössze 46 kalória, így bátran fogyaszthatunk belőle nagyobb mennyiséget is.
 
Őszibarack
Az őszibarack 89% vizet tartalmaz, emellett hasznos tápanyagokkal is ellátja szervezetünket. Káliumot, A-, C- és B-vitaminokat is tartalmaz. Érdemes a héjával együtt fogyasztani, ezesetben egy értékes antioxidánssal, a klorogénsavval is támogatja egészségünket. Magas víz és rost tartalmánál fogva alacsony a kalóriatartalma, egy közepes baracké mindössze 60 kalória.
 
Levesek
A levesek átlagos víztartalma 92%. A rántás nélküli levesek, mint például az erőleves és a zöldségleves jelentősen hozzájárulhatnak a napi folyadékbevitelünkhöz. Ráadásul a főétkezés előtt elfogyasztott leves csökkenti a kalóriabevitelt, így a fogyásban is segíthet. Egy tanulmány szerint a napi két adag kalóriaszegény levest fogyasztók csoportja 50%-kal többet fogyott, mint akik ugyanannyi kalóriát vittek be sznekkekből.
 
Natúr joghurt
A natúr joghurt magas víztartalma mellett számos jótékony összetevővel támogatja egészségünket. Egy csésze (245g) natúr joghurt 75%-a víz, emellett többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között kalciumot, foszfort és káliumot, melyek köztudottan az egészséges csontozat fenntartásáért felelnek.
 
A joghurt kitűnő fehérjeforrás, egy csészényi 8g fehérjét tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 17%-át fedezi. A rendszeres joghurtfogyasztás a fogyáshoz is hozzájárulhat. Ezt a hatását magas víz és fehérjetartalmának köszönheti, melyek segítenek az éhségérzet csökkentésében.
 
A joghurt jótékony hatásainak kiaknázásához érdemes a natúr változatot választani, mivel az ízesített joghurtok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy csésze gyümölcsjoghurt 47g, azaz négyszer annyi cukrot tartalmazhat, mint a natúr verzió.
 
Összegezve elmondhatjuk, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás mellett magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és levesek rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk szervezetünk hidratáltságáért. A jól ismert görögdinnye, kígyóuborka és a fent felsorolt élelmiszerek mellett a szárzeller, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a sárgadinnye és a bogyós gyümölcsök is a magas víztartalmú élelmiszerek közé tartoznak, így ezeket is érdemes beépítenünk étrendünkbe.