Hogyan kezdjük gördülékenyen a tanévet?

Hogyan kezdjük gördülékenyen a tanévet?

Ha már előre fáj a fejed és izgulsz amiatt, hogy minden rendben, gördülékenyen menjen, olvasd el és fogadd meg tanácsainkat

A diákok, a tanárok és nem utolsó sorban a szülők is szinte újévet kezdenek a tanév indulásakor, az iskolakezdés így mindenki számára kihívást jelent. Ha már előre fáj a fejed és izgulsz amiatt, hogy minden rendben, gördülékenyen menjen, olvasd el és fogadd meg tanácsainkat – hidd el, megéri!
 
Annak érdekében, hogy ne legyen túl hirtelen a váltás, a felkelést már legalább egy héttel a tanítás megkezdése előtt érdemes fokozatosan korábbra tenni. A csemete biológiai órája így könnyebben alkalmazkodik a koránkeléshez. Az alváskutató szakemberek véleménye szerint, ha egy gyermek nem alszik annyit, amennyire a szervezetének szüksége lenne, nem fogja hatékonyan megjegyezni a tananyagot. A kevés alvás tehát hosszútávra ható következményekkel jár a tanulási teljesítményre nézve. Ráadásul a kialvatlan szervezet reakcióideje is lassabb, így a reggeli közlekedés is veszélyes lehet a még félig alvó gyermek számára.
 
Étkezés
 
Bármilyen korán is kel a csemete, a reggelit nem szabad megspórolni, mondván, hogy az iskolában úgyis kap enni. Reggeliző pelyhet, teljes kiőrlésű kekszeket, mézes kenyérfalatkákat, apró gyümölcsdarabokat, kakaót, gyümölcsteát szívesen fogyasztanak ilyenkor. Uzsonnát, innivalót mindig érdemes csomagolni. Mit tegyél a dobozba? Teljes kiőrlésű zsemlét, vékony kenyérszeleteket, vajjal, vajkrémmel megkenve, sovány sonkával, szalámival, akár közte sajttal. Az egészet feldobhatjuk pár szelet paradicsommal, uborkával, paprikával, salátalevéllel, és garantáltan nem fogja visszahozni a gyermek csomagot. Légy bátran kreatív, játssz az alapanyagokkal, jobban esik úgy az étel, ha büszkék lehetünk rá!
 
Mire érdemes odafigyelni a hiányzó tételek megvásárlásakor?
 
A nagyobb gyermekeket már bevonhatod a füzetek, ceruzák megvásárlásába, hiszen ők már nagyjából ismerik az igényeket és a gyakorlati szempontokat. Legyen közös program a bevásárlás, nem kell egyedül, rohanva megszerezned a szükséges eszközöket, engedd, hogy a gyermeked is kivegye ebből a részét! Lehet, hogy több időt vesz így igénybe, de tekints rá befektetésként!
A könyv- és füzetborítókat csak akkor szerezzétek be, ha már a könyvek is megvannak. Néhány gumival zárható keménypapírból készült füzettartó hasznos szolgálatot tehet, elkerülhetők vele a szamárfülek.
Az iskolatáskát úgy válasszátok ki, hogy az gerinckímélő legyen. A hátlapja párnázott, lehetőleg merevítővel ellátott legyen, ez elosztja a súlyt. Víztaszító, strapabíró anyagból készüljön. A táska felső része ne nyúljon túl a vállakon. A tartószíjakat úgy érdemes beállítani, hogy ne essen nagyon mélyre a táska alja, ellenkező esetben nyomhatja a gerinc ágyéki szakaszát. A közlekedésbiztonságról se feledkezzünk meg. Nem hiányozhatnak a fényvisszaverő csíkok, felületek sem. A súlya üresen ne haladja meg az 1 kg-ot. A teli táska lehetőleg ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10%-át. Fontos a külső italtartó zseb, mert ha kifolyik az üdítő, oda lesz az egész tankönyvcsomag. Külön uzsonnás táskát is érdemes rendszeresíteni, pontosan ezért. Itt szintén kérd ki a gyerek véleményét is, jobban fog rá vigyázni, ha büszke rá, magáének érzi és ragaszkodik hozzájuk!
 
Út az iskolába
 
Érdemes tudatosítanod, hogy a gyermek más szemszögből látja a járműveket és a látótere is kisebb, mint a felnőtteké. Magyarázd el a neki, mire kell odafigyelni utazás közben. Próbáljátok ki többször is a fel- és leszállást a tömegközlekedési eszközökön. Az első tanítási napokon mindenképpen kísérd el a gyermeket az iskolába. Szánjatok rá időt, lehet ez akár egy hétvégi program is, közbeiktatott fagyizással, sütizéssel!
Még ha az iskolakezdés némi feszültséggel is jár, a gyerekek előtt ne mutasd ki az aggodalmaidat, mert az bizonytalanná teheti a kicsiket, és félelmet kelthet bennük – különösen igaz ez a leendő első osztályosok esetében. Magyarázd el a gyermeknek, hogy egy boldog, új életszakasz kezdődik számára. Nem szabad elfelejteni, hogy időre lesz szükség, amíg megszokják az új környezetet és helyzetet. Ha minden előkészületet megtettél, bátran és nyugalommal indíthatod el a gyermeket az iskolába.