Hogyan legyél jó digitális szülő?

Hogyan legyél jó digitális szülő?

Melyek egy jó digitális szülő íratlan szabályai?

A szakértők egyetértenek abban, hogy digitális szabályok, házirend nélkül nem adhatjuk a gyerekeink kezébe az okos eszközöket és a szabályok, korlátok nem csak a gyerekekre vonatkoznak, hanem a felnőttekre, szülőkre is.
 
Sok szülő rájött annak fontosságára is, hogy nekik is ismerniük kell a virtuális világot, és igyekezniük kell képben lenni a digitális trendekkel. Melyek egy jó digitális szülő íratlan szabályai?
 
Az okoseszközök elterjedésével a gyerekek egyre fiatalabb korban, és egyre hosszabb ideig használják a digitális technológiákat és a médiát. Naponta átlagosan hét órát töltenek valamilyen képernyő előtt – a televíziótól a számítógépeken át a mobiltelefonokig és egyéb digitális eszközökig. Ez az idő több, mint amennyit a szüleikkel vagy az iskolában töltenek. Ez pedig hatással van az egészségükre és a jóllétükre: hogy milyen digitális tartalmakat fogyasztanak, kivel találkoznak online, és mennyi időt töltenek a képernyő előtt, mind jelentősen befolyásolják a gyerekek fejlődését A képernyős telítettség kioltja a kíváncsiság és az érdeklődés szikráját, csökken az empátia és az akaraterő is - ez azonban internetmentes időszakkal ismét javítható.
 
Rengeteg szülő felismeri az ebben rejlő veszélyeket, mégis – a problémák újszerűsége miatt – tanácstalanok az ellenük való védekezést illetően. A mai világ gyerekei nem a poroszos tekintélyelvű világban nőnek fel, azaz a mai szülőknek is fel kell készülniük arra, hogy a szimpla tiltással nem sok mindent lehet elérni. Fontos, hogy olyan érvekkel álljanak elő, ha szabályokat állítanak fel, hogy azt a gyerek is el tudja fogadni.
 
Két éves kor alatt ne adjunk digitális eszközt a gyerek kezébe. Később is figyeljünk oda arra, hogy egyensúlyban legyen az az idő, amit digitális térben, és amit azon kívül töltünk (a szabadban, a családdal, játékkal, olvasással, stb.). A Hintalovon Alapítvány internetes házirendje is jó kiindulási alap lehet:
 
1. Ha valaki zaklatja a neten, nyugtasd meg, és ne hibáztasd.
2. Soha ne legyen az internet a büntetés vagy a jutalmazás eszköze.
3. Vannak jó titkok és rossz titkok. A rossz titkokat ne tartsa a gyerek magában.
4. Beszélgessetek a netről.
5. Csak olyan személynek legyen telefonja a családban, aki ismeri a biztonsági beállításokat, tudja, milyen szabályok vonatkoznak a posztolásokra, rendszeresen ellenőrzi a saját digitális lábnyomát.
6. Kilencéves kor alatt nincs önálló (szülői jelenlét nélküli) internethasználat.
7. A digitális eszközök (telefon, táblagép) nem „bébiszitterek”. Nem azért vannak, hogy unalom
esetén, vagy ha a szülőnek halaszthatatlan dolga van, lefoglalják a gyereket.