Hogyan tanítsd takarékosságra a gyereket?

Hogyan tanítsd takarékosságra a gyereket?

Íme néhány tipp, hogyan mutass példát gyermekednek a takarékosság jegyében.

Zárd el a csapot!
Tanítsd meg gyermekedet, hogy feleslegesen nem folyatunk vizet. Sem fogmosás, sem zuhanyzás, sem mosogatás közben. Ezek betartásával ugyanis jóval kevesebb lehet a vízszámla, mint szokott. Emellett viszont érdemes megtanítani az esővíz gyűjtésére is, ami rengeteg dologra felhasználható később – és semmibe nem kerül! 
 
Tusolj gyorsan!
Persze időnként elmerülhetsz a kádban, de a mindennapokban próbáld megtanítani gyermeked a gyors zuhanyzásra. Nem csak időt, de vizet is spórolhatsz ezzel, így a rezsitek is csökkenhet.
 
Egyszerre többet!
Ha vacsorára többen esztek ugyanolyan levest, ne melegítsd meg külön-külön mindegyik tányér levest a mikróban, hanem fogj egy nagyobb lábast, merd át abba a szükséges mennyiséget, és melegítsd meg a tűzhelyen. Gyorsabb, spórolósabb és egészségesebb megoldás is egyben.
 
Okosan mosogass!
Sokkal takarékosabb napi egyszer elmosogatni több dolgot egy adag mosogatószeres vízben, mint külön-külön minden villát és poharat folyóvíz mellett.
 
Villanyt le!
Akkor kapcsold fel a lámpát, amikor tényleg szükség van rá, és akkorát, amekkorára tényleg szükséged van. Nem kell, hogy az egész szobában égjen a nagyvillany, ha csupán a sarokban üldögélsz és olvasol, vagy tévézel. Ha pedig végeztünk a konyhában, vagy a fürdőszobában, ott is kapcsoljuk le a lámpát. Erre tanítsd meg gyermekedet mielőbb.
 
Kapcsold és húzd ki!
Ha este nem csak kikapcsolod a tévét, hanem ki is húzod a falból, nem csak kevesebb lesz a villanyszámlád, de jobban is fogsz aludni. És ez nem csak rád, de gyermekeidre is igaz!
 
A töltőkről se feledkezz meg!
Hajlamosak vagyunk a töltőket akkor is a konnektorban felejteni, ha már nem kellenek. Csakhogy így is fogyasztja az áramot, még ha éppen semmi sem töltődik rajta. Úgyhogy a töltőket mindig húzd ki, ha már nincs rájuk szükség.