Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Ugyan kicsiben, de mi magunk is tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen.

A világon termelt élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna a szemétben végzi, miközben 870 millió ember éhezik a Földön. Nem csoda, hogy sok kezdeményezés indult e két mutató csökkentésének céljából. Magyarországon is több kisebb-nagyobb szervezet foglalkozik ezzel: például az Élelmiszerbank, a Food Not Bombs Budapest, vagy a Redinner alkalmazás a maguk módján mind hozzátesznek a probléma enyhítéséhez. Egyre több ötlet születik az élelmiszeripari pazarlás ellen is. Tekintsünk meg ezek közül néhányat!
 
Az újabb variációja ezeknek a kezdeményezéseknek a lejárt élelmiszereket forgalmazó élelmiszerbolt. Az első ezzel foglalkozó non-profit üzletet a Trader Joe’s élelmiszerlánc korábbi vezetője alapította Bostonban Daily Table néven 2015-ben. Minőségi termékeket árulnak olcsóbban, és a rászorulóknak államilag biztosított élelmiszerjegyeket is elfogadják. Svájcban szintén működik két ilyen bolt, de ott csak a szociális juttatásokra jogosultak vásárolhatnak. Dániában már két élelmiszerüzlet is üzemel Wefood néven, ahol 30-50%-kal olcsóbban lehet vásárolni az egyébként megsemmisítendő élelmiszert. Sőt néha más felajánlások is jönnek: egyszer például pelenkákat kaptak, amelyek azért nem kerülhettek a hagyományos boltok polcaira, mert a sarkuk gyűrött volt, máskor pedig limitált szériás szappantartók érkeztek hozzájuk. A Wefood működésének első 6 hónapjában 40 tonna élelmiszert mentett meg. Egyszerre építenek a környezettudatosan gondolkodó és az alacsony jövedelmű vásárlói rétegekre. Önkéntesek dolgoznak nekik, a bevételek pedig a működtető jótékonysági szervezethez, a Dan Church Aid-hez folynak be, ami humanitárius segélyezésre és fejlesztésekre költi azt a világ szegénységtől sújtott térségeiben.
 
Ugyan kicsiben, de mi magunk is tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen. Nézzük át a hűtőt, kamrát, hogy mi van otthon, tervezzük meg, hogy mit szeretnénk enni, főzni, így nem veszünk meg feleslegesen mindenfélét, amikor vásárolni megyünk. Legyen bevásárlólistánk, amihez tartani tudjuk magunkat, ne hagyjuk, hogy a többet kevesebbért és egyéb kihagyhatatlan akciók elcsábítsanak. Vásárlásnál ne ijedjünk meg a kicsit girbe-gurbább zöldségtől, gyümölcstől, a beltartalma ugyanolyan értékes, és jellemzően ezek válnak élelmiszerhulladékká az áruházakban. Nézzük át rendszeresen a hűtőt, hogy nem bújik-e meg benne olyasmi, amiről esetleg megfeledkeztünk. Ha túl sok ételmaradékunk van, fagyasszuk be, később örülni fogunk neki.