Hogyan vonjuk be a gyereket a házimunkába?

Hogyan vonjuk be a gyereket a házimunkába?

Abban talán minden szülő egyetért, hogy a gyerekeknek nemhogy nem árt, hanem kifejezetten használ, ha kiveszik a részüket a háztartás körüli teendőkből. Hogyan vonjuk be őket?

Közös felelősség – közös döntések
Hagyjuk nyugodtan, hogy a gyerekek részt vegyenek a döntésekben, és kiválaszthassák, milyen feladatokat szeretnének felvállalni! A legjobb, ha az összes családtag együtt beszéli meg, ki milyen munkákat lát el. A gyerekek többnyire akkor döbbennek rá, mennyi feladat és apróság adódik egy háztartásban, ha egyszer feketén-fehéren leírva látják azt egy listán. A választás lehetősége további döntő előnnyel is jár: megvéd attól, hogy túl sokat követeljünk tőlük. 
 
Kötelességből rituálé
A mindennapos cica- vagy tengerimalac-etetés, ebéd után a koszos tányérok bepakolása a mosogatógépbe vagy az üres üvegek konténerbe vitele mind-mind jó feladat. Minél rendszeresebb a teendő, a gyerekek annál könnyebben szoknak hozzá a kötelességeikhez. Maguk oszthatják be feladataikat a nap folyamán, így háztartási tennivalóik elvégzéséhez nem kell hirtelen megszakítaniuk a játékukat. Emlékezetük felfrissítéséhez eleinte nagy segítséget nyújt, ha a konyhában kiakasztjuk a munkabeosztást. Így nem kell állandóan figyelmeztetnünk csemetéinket, elég, ha rámutatunk a hiányzó pipára a listán.
 
Vigyázat, lógósok!
Időről időre vannak olyan fázisok, amikor a gyerekeknek elmegy a kedvük, és szeretnék kihúzni magukat a munka alól. A legjobb, ha ilyenkor bizonyos konzekvenciákat helyezünk kilátásba: ha az üres üvegek nem kerülnek a konténerbe, akkor nem lesz több gyümölcslé sem. 
 
A dicséret szárnyakat ad!
Maradjunk higgadtak, ha valami nem sikerül! Ahelyett, hogy kritikával élnénk, vagy parancsokat osztogatnánk, gondoljuk át a következőket: nem a tökéletesség számít, hanem az, hogy a gyerek hajlandó segíteni a háztartásban. Jobb, ha ilyenkor inkább még jobban megdicsérjük. Az elismerés ugyanis valódi motivációs lendületet ad. 
 
TIPP: ne szóljunk bele a kis segítők munkájába! Minél önállóbban látnak hozzá a feladathoz, annál nagyobb örömet jelent számukra a tennivaló elvégzése.
 
A gyerekeknek is lehet rossz napjuk
A kötelességtudat nagyon fontos, de azért legyünk tekintettel a gyerekek igényeire is! Sose felejtsük el, hogy az iskola és a házi feladatok komoly munkát jelentenek, meg is erőlteti őket időnként! Igyekezzünk arra is ügyelni, hogy a szabályok ne legyenek túlságosan merevek és szigorúak! Hiszen számukra sem egyforma minden nap: nekik is lehet rossz napjuk, lehet, hogy fáradtak, betegesek, vagy éppen elterveztek valamit, ami sokat jelent nekik. Ilyen esetekben hunyjunk szemet, nehogy a segítség öröme ürömmé változzon!