Hokkaido tök

Hokkaido tök

A Hokkaido név hallatán többségünk biztosan rávágná, hogy ez a tökfajta Japánból származik.
Pedig nem! Eredetileg indiánok fogyasztották ezt az eledelt, tehát Amerikából keveredett Japánba,
Hokkaido szigetére. Ismerjük meg közelebbről ezt a finom, különleges és nem utolsó sorban az
egészségünkre rendkívül jó hatással bíró zöldséget.
 
A Hokkaido tök története
Az észak-amerikai New Englandban, indiánok ették először a sütőtököt, akik ezt a tápanyagban
gazdag zöldségfélét még szárítva, tartósítva is fogyasztották. Innen került aztán Japánba. Nevét
Hokkaido szigetéről kapta. A Hokkaido tök magjai a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek
Európába, Amerika 1492. évi felfedezése után.
 
Jótékony hatásai
Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezért fogyasztása csökkenti
a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. A japán sütőtök C-vitaminban gazdag és magas
szénhidráttartalma miatt tápláló étel. Fehérje-, rost-, és zsírtartalma elenyésző, annál több benne az
ásványi- és vitamin anyag. Számottevő mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitaminokat,
folsavat és pantoténsavat.
 
A sütőtök gazdag élelmi rostban, ami lelassítja az emésztést. 100 gramm sütőtökben kb. 16 gramm
rost található, ehhez viszont mindössze 80 kcal energiatartalom párosul. Emiatt ideális fogyókúrás
étel: magas rosttartalma miatt sokáig eltelít, mégsem hizlal. Mivel közel 90%-a víz, fogyasztása
remekül hidratálja is a szervezetet.
 
A benne található A-vitamin nélkülözhetetlen a szem egészségéhez és a retina működéséhez.
Élénksárga színét a béta-karotinnak köszönheti, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át. 100
gramm sütőtök a napi ajánlott A-vitamin bevitel több mint kétszeresét tartalmazza. Emellett olyan
antioxidánsok találhatók benne, melyek csökkenthetik a szürkehályog és az éleslátásért felelős
időskori sárgafoltsorvadásos betegség (makuladegeneráció) kialakulásának esélyét.
A sütőtök magjai nagy mennyiségben tartalmaznak egy L-triptofán nevű anyagot. Ez egy esszenciális
aminosav, ami elősegítheti a jó alvást és csökkentheti a depresszió tüneteit. A triptofán elősegíti a
szerotonin nevű hormon termelését, emiatt nyugtatóan hat az idegrendszerre, megszünteti az
idegességet és az álmatlanságot.
 
Tudományos ismeretek alapján a benne található béta-karotin fogyasztása csökkenti többek között a
tüdőrák és a prosztatarák kockázatát. Több kutatás is kimutatta, hogy a tökmagolaj segíti a jóindulatú
prosztata-megnagyobbodás megelőzését, illetve a kialakult megnagyobbodás csökkenését. A
tökmagban sok cink is található, ami az immunrendszer, valamint a prosztata és a férfi nemi szervek
megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag.
 
Bónuszként még a sütőtök fogyasztása egészségesen tartja a bőrt, a fogakat és a csontokat is (a fent
említett A-vitamin tartalmának köszönhetően).
 
A többi tökféléhez hasonlóan a Hokkaido tök alkalmas levesnek, pürének, sült töknek és tölteni is
kiváló. A megsütött Hokkaido tök héja is elfogyasztható.
 
Töltött Hokkaido tök
hozzávalók / 4 adag
 
- 1 kg  hokkaido tök
- 5 dkg vaj
- 1 nagy lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes paprika
- 50 dkg csirkemell, vagy darálthús
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- zsálya ízlés szerint
 
Elkészítés
1. Először levágjuk a tök a ''sapkáját'', majd kivesszük a magját. Éles szélű kanállal mélyítjük a
tök belsejét úgy, hogy kb. 1 cm tökhús maradjon a héjban. A kikapart tököt a töltelékhez
felhasználjuk.
 
2. A tököt és a ''sapkáját'' jénaiban betesszük a sütőbe, és 180 C fokon elősütjük. Kb. 30 perc.
 
3. Vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát, a paprikával és a fokhagymával. Majd hozzáadjuk a
húst. Mikor már kifehéredett a hús, hozzáadjuk a kikapart tököt. Sózzuk, borsozzuk. Mikor a
hús megpuhult, belerakjuk a zsályát.
 
4. Kivesszük a sütőből a tököt, és beletöltjük a ragut, a sapkáját mellé tesszük. Így sütjük még 30
percig. Tálalásnál rakjuk rá a ''sapkáját''. Sütési hőfok: 200°C
Vegetáriánusok a húst bármilyen előfőzött gabonával (rizzsel, kölessel, quinoával, bulgurral),
vagy gombával helyettesíthetik.
 
Jó étvágyat kívánunk!