Hűsítő hatású gyógynövények

Hűsítő hatású gyógynövények

Tekintsük át, melyek a legnépszerűbb hűsítő hatású gyógynövények

A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) a yin-yang elvre alapozva az élelmiszereket különböző csoportokba sorolja aszerint, hogy melegítő vagy hűtő hatást fejtenek ki (a jin vagy a jang energiákat támogatják-e), milyen az ízük és mely energiapályákra hatnak elsősorban. Így megkülönböztetnek forró, meleg, semleges, hűsítő és hideg táplálékot. A nyári hónapokban több gyógy- és fűszernövénnyel, továbbá számos táplálékunkkal egyenlíthetjük ki, vagyis csökkenthetjük a száraz- és meleg hatást, megteremtve ezzel a jobb közérzetet, elejét véve az egészségromlásnak, betegségnek. Tekintsük át, melyek a legnépszerűbb hűsítő hatású gyógynövények?
 
Fűszernövényként és gyógynövényként is talán a legismertebb a borsmenta (Mentha piperita), melynek számos rokona is ismert, mint a fodormenta, macskamenta. A borsmentát különféle emésztőszervi panaszok enyhítésére önmagában és teakeverékekben is használhatjuk, alkalmas gyomor-, epe- és bélbántalmak, továbbá felfúvódás esetén, de menstruációs görcsoldó, és híres hűsítő ital teaként, mivel a hidegérzékelő idegsejtekre hat. Ezt a tulajdonságát használják ki egyes mozgásszervi betegségek elleni kenőcsök, krémek összetevőjeként is, amikor a terület gyulladásos állapotot mutat. Kámforral együtt például kellemesen csökkenti a lobot az adott területen, kellemes közérzetet váltva ki ezzel. Hűsítőnek készíthetjük citrommal, valamilyen természetes édesítővel, jéggel és máris kész az alkoholmentes Mojito koktél.
 
A mediterrán országokban, főleg az arab vidékeken közismert a nyári forróságban a forró mentatea, amit olykor pár szem hámozott mandulával vagy fenyőmaggal is gazdagítanak. Fűszerként gyümölcsételekbe, mártásokba használatos leginkább. De gyümölcslevesbe is beletehetjük ízesitésként. Illóolajával csökkenthető a fejfájást, ha a problémás területet bemasszírozzuk vele, felfrissíti a lankadó figyelmet, ha a csuklóra vagy papír zsebkendőre cseppentünk egy keveset, és illatoljuk.
 
Szintén az arab országokban kínálják frissítőként a forró, pikáns ízű hibiszkuszteát (Hibiscus rosa-sinensis). Modern világunkban a legfontosabb gyógyhatása egyebek mellett, hogy csökkenti a magas vérnyomást, az pedig már közismert tény, hogy ezzel elejét vehetjük olyan súlyos betegségeknek, mint a szívroham vagy az agyvérzés. Legalább ilyen fontos, hogy antioxidáns hatásának köszönhetően megköti a szabadgyököket, így akár a rákos betegségek ellen is harcolhatunk vele.
 
Kihagyhatatlan a citromfű (Melissa officinalis) a hűsítő gyógy- és fűszernövények közül. Amint a menták, a citromfű sem keverhető össze mással, ugyanis, ha megdörzsöljük a leveleit, félreismerhetetlen citromillatot áraszt magából. Legismertebb a nyugtató gyógyhatása, (a természetgyógyászatban zöldnyugtatóként is ismert), melyet kihasználva nyugtalanság, alvászavarok, ideges eredetű emésztőszervi problémák (epe, bél, gyomor, stb.) használatos. Remek összetevője teakeverékeknek is. Flavonoid tartalmánál fogva szintén szelíd segítség súlyos betegségek ellen. A konyhában ízfokozóként leginkább a gyümölcslevesek készítésekor használhatjuk (amint a mentát is), de a pudingok, gyümölcssaláták is finom ízt kapnak tőle.
 
A koriander (Coriandrum sativum) és a bazsalikom (Ocimum basalicum) a tőlünk kicsit délre élő népek ismert és elengedhetetlen alap-fűszernövénye. A levestől a húsig, a körettől a tésztafélékig majdnem mindenben megtalálhatóak, és ennek természetesen egyik oka, hogy hűsítenek, szemben a magyaros ételek piros paprikájával és fekete borsával, (amelyeknek szintén megvan a maguk elévülhetetlen értéke, de inkább a hidegebb, téli hónapokban, mert melegítő a hatásuk).
 
Az esti órákban leginkább érezhető, csodálatos illatú levendula (Lavandula officinalis) hűs teakánt elkészítve és kortyolgatva megkoronázhatja napunkat, a lila virágokat ugyanis nem csupán szagolgatni, de fogyasztani is lehet, sőt, mi több, érdemes! Virágai bizonyítottan nyugtató és görcsoldó hatásúak, mindemellett az idegi alapú gyomor- és bélproblémákat is kezelhetjük vele.
 
Ha kedveljük az ánizs különleges, fűszeres illatát, az édeskömény (Foeniculum vulgare) jó választás lehet. Az évelő fűszernövény a zellerfélék közé tartozik, és 30- 40 centiméter hosszúra is megnőhet. Az illata mellett a hatóanyaga is magáért beszél, hiszen a magjából készült, nyári hűsítő tea egyben remek görcsoldó, de köhögésre és étvágyjavításra is kiváló.