Így előzd meg az izomlázat

Így előzd meg az izomlázat

Az alábbi tippek segíthetnek

Akinek volt már komoly izomláza - és valljuk be, valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk már - az pontosan tudja milyen kín leülni egy székre, vagy akár nevetni is, ha gyötör az izomláz. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne kelljen szembenézned a kellemetlen érzéssel, vagy ha már kialakult, hamarabb túllegyél rajta.
 
A mozgás nagyon pozitív dolog, mind a fizikai, mind a lelki egészségünkre jó hatással van. Pláne, ha néha kimozdítod magad a komfortzónádból! Azonban a szokásosnál intenzívebb terhelés során könnyebben kialakulhat az izomláz. Mi okozza, és hogyan tehetsz ellene? 
 
Ezért van izomlázad
Annak idején az iskolában úgy tanultuk, hogy az izomláz okozója a tejsav felszaporodása az izomszövetben. Tejsav csak oxigénhiányos, vagyis anaerob környezetben keletkezik. Az ilyen nagy intenzitású edzés közben az izomzat nem jut elegendő oxigénhez, az edzéshez szükséges energiát nem tudja a rendelkezésre álló zsírsejtekből fedezni, hanem kénytelen a szénhidráttartalékokhoz nyúlni. Ennek hatására, a bomlási folyamatok következményeként tejsav keletkezik, ami savasodáshoz vezet. De valóban a tejsav a fő bűnös? Egyrészt míg az izomláz a nem megfelelő edzettségre utal, tejsav az élsportolók esetében is termelődik. Másrészt az izomláz jellemzően több órával, akár egy-két nappal a megerőltetés után keletkezik, ellenben a tejsav felezési ideje nincs fél óra (általában 20 perc).
 
Az újabb elméletek szerint az izomláz kialakulásában sokkal nagyobb jelentősége van az izomrostok mikrosérüléseinek. Vagyis edzés közben egészen apró szakadások, sérülések keletkeznek az izomrostokban, amelyek gyulladáshoz, enyhe ödémához vezetnek, ez ingerli a fájdalomreceptorokat, és megjelenik az a bizonyos fájdalmas, kellemetlen érzés.
 
Így előzd meg az izomlázat!
Ami a legfontosabb: az izomláz nem a sportolás elkerülésével előzhető meg, hanem éppen ellenkezőleg, a rendszeres mozgással, sportolással. Csak az nem mindegy, mennyit és hogyan mozogsz. Ha kezdő vagy, akkor a következő öt dologra fordíts nagy figyelmet:
 
1. Fokozatos terhelés, a hirtelen túl nagy intenzitásemelés elkerülése (például egy futó ne növelje a heti kilométerszámot 10 százaléknál nagyobb mértékben; erősítő edzés esetén kezdetben csak saját testsúlyos alapgyakorlatokat végezzünk rövid időn illetve kis ismétlésszámon keresztül, stb...)
 
2. Fontos a megfelelő bemelegítés. Ha az izmaink kellőképpen bemelegszenek, mielőtt a terhelésüket megkezdenénk, sokkal kevesebb esélyt adunk a kisebb-nagyobb sérüléseknek.
 
3. A kutatások szerint azok, akik az edzés utolsó harmadában már nem feszülnek rá a tempóra és a teljesítményre, hanem az átlagosnál lassabban edzenek, kevésbé lesznek érintettek az izomláz-kérdésben. A tudósok a mozgás fokozatos abbahagyásával indokolták a meglepő eredményt, ezzel alátámasztva a levezetés fontosságát.
 
4. Nyújtsunk alaposan! Elősegítjük a regenerációt, és csökkentjük a későbbi sérülések veszélyét, ha edzés után, miután a pulzusunk nagyjából visszaállt nyugalmi állapotra, alaposan, 10–15 percen át megnyújtjuk az edzés közben folyamatos összehúzódásra kényszerített izmainkat.
 
4. Mozgás után pótoljuk a folyadékveszteséget és figyeljünk a magnézium és kalcium pótlására. Ilyenkor is jó szolgálatot tehetnek az izotóniás italok.
 
5. Hagyjunk időt a szervezetnek a regenerációra! Ne eddzünk minden nap, és minden harmadik–negyedik héten vegyünk egy picit vissza a terhelésből, hogy a test ki tudja pihenni magát. Ha így teszünk, a következő héttől bátrabban növelhetjük az intenzitást: érezhetően jobban fogjuk bírni a kicsit keményebb edzéseket is.
 
Ha már izomlázad van, akkor így enyhítsd!
1. Ha már kialakult az izomláz, akkor minden jól jöhet, ami enyhén fokozza a véráramlást a szövetek között. Szauna, hideg-melegvizes váltott zuhany, gyengéd masszázs. Figyeljünk azonban magunkra! Ha kifejezetten erős a fájdalom, előfordulhat, hogy komolyabb sérülés történt, márpedig ilyenkor a meleg akár ártalmas lehet, hiszen még jobban belobbanthatja a gyulladást.
 
2. Ráedzés... ésszel! Alacsony intenzitású, a maximális terhelhetőségünk 50–60 százalékán végzett könnyű testmozgás, majd alapos, lassú nyújtás.
 
3. Igyál sok vizet! A bőséges folyadékfogyasztás felpörgeti a nyirokkeringést, és segít elszállítani a felgyülemlett anyagcseretermékeket.
 
4. Állítólag a meggylé is segíti az izomfájdalom csillapítását, melyet a benne található antocianin vegyületek gyulladáscsökkentő hatásával magyaráznak.