Így készíts méhviaszos kendőt házilag

Így készíts méhviaszos kendőt házilag

A házi készítésű méhviaszos kendő frissen tartja az ételt, így nagyszerű hulladékmentes
helyettesítője az egyszer használatos műanyagfóliának, alufóliának. Hogyan készítsünk otthon
ilyen csomagolót?
 
Hozzávalók:
- méhviasz (méhviasz pasztilla vagy méhviasz lap)
- maradék textil (lehetőleg vékonyabb fajta pamutvászon)
- olló (lehetőleg cikk-cakk olló)
 
Elkészítési módszer:
- Mérjük ki, hogy mekkora anyagra lesz szükség. Vegyük alapul egy szalvéta vagy beborítani kívánt
tál, edény méretét.
- Vágjuk méretre a maradék textilt a cikk-cakk ollóval, mert így kevésbé foszlik az anyag, persze be
is lehet szegni a széleket.
- A textilt terítsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Mérjünk ki kb. 10 g méhviaszt (a textil méretétől függően változhat a szükséges méhviasz
mennyisége) és egyenletesen osszuk el a textil felületén.
- Állítsuk a sütőt a legalacsonyabb fokozatra és tegyük be pár percre, míg a méhviasz megolvad. Ha
épp sütünk valamit, akkor is betehetjük, nem baj a magasabb hőmérséklet, sokkal hamarabb
elolvad.
- Mikor elolvadt a méhviasz, vegyük ki a tepsit. A textilen lehet látni, ha valahova nem jutott az
olvadt méhviaszból, mert ott világosabb marad az anyag. Ismételjük meg az egészet, úgy hogy a
hiányzó részekre még teszünk méhviaszt.
- Ha már mindenhol befedte a textilünket a viasz, akkor terítsük ki hűlni pár percre és készen is
vagyunk.
 
Fontos tudnivalók:
Nem szabad mosógépben, mosogatógépben vagy forró víz alatt mosni, mert leolvad róla a viasz
réteg. Ne tegyük napra sem. Mosogatószeres langyos vagy hideg vízzel tisztítható.