Így segíti a hőség a futóteljesítményedet

Így segíti a hőség a futóteljesítményedet

Néhány fontos szabály betartásával könnyebb lesz a nagy melegben edzeni, és a teljesítményed is fejlődik közben.

Ha minden évszakban rendszeresen futsz, a tested valószínűleg már kiválóan alkalmazkodott minden időjárási körülményhez. Ha azonban csak nemrég kezdted a futást, akkor se hagyd, hogy a hőség eltántorítson a futóedzésektől. 
 
Kezdőként sokkal több dologra kell odafigyelni a nyári edzéseknél, mint az év többi szakaszában. Kánikulában futni nem könnyű, biztosan Te is nehezebben veszed rá magad. Nagy melegben nem veszélytelen a futás, másrészről viszont az extrém megterhelés fejleszti a hőséggel szembeni ellenállóképességedet és ezen keresztül a teljesítményedet is javítja. Mire számíthatsz?
 
- A szervezeted a meleg időben ügyesebben továbbítja a vért a törzsed felől a bőrödhöz, így elősegítve a tested természetes hűtőfolyamatát, az izzadást.
 
- Az izmaidhoz viszont kevesebb oxigéndús vér jut, ezért a tested többet termel, ami doppingszerként hat a teljesítményedre.
 
- A szervezeted megtanulja hatékonyabban szabályozni a maghőmérsékletét és javul a hűtőképessége, ezért idővel kevésbé érzed fárasztónak a melegben lefutott köröket.
 
- A verejtéked kevesebb sót tartalmaz ilyenkor, ezért az elektrolitok szintje nem borul fel olyan könnyen. A kevésbé sűrű izzadtság könnyebben el tud párologni, ezáltal a hűsítő hatása is nő.
 
- A melegben való futás a teljesítményeden is javít, hiszen hűvösebb időben biztos, hogy képes leszel gyorsabban futni, mivel nehezebb időjárási körülmények között is edzettél.
 
Nagy hőségben könnyebben dehidratálódhat a szervezeted, kimerülhetsz, hőgutát, vagy napszúrást kaphatsz. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülheted ezeket a problémákat.
 
Nem mindegy, mikor és hol futsz
Próbáld a nap közbeni órákat hanyagolni az edzés szempontjából! Ha teheted, a kora reggeli órákban tudd le az edzést, esténként sajnos nem hűl vissza eléggé a levegő. Persze az esti futás is jobb választás annál, mint hogy nap közben indulj futni.
 
Ha teheted, ne aszfaltra menj, hanem terepre! Az aszfalt és beton csak úgy ontja magából a
forróságot. Keress egy hűvösebb útvonalat a természetben! Ha ez nem megoldható, fuss az árnyékos
oldalon.
 
Igazítsd az edzést a hőséghez!
A nyári melegben a futás intenzitását és mennyiségét is csökkenteni kell egyéni adottságaidnak megfelelően. Ha az edzést egy adott pulzusszám eléréséhez szoktad igazítani, figyelembe kell venni, hogy kisebb futósebességet fogsz elérni a hűvösebb időben megszokotthoz képest. De fontos is, hogy csökkentsd a futás sebességét és intenzitását, és nem csak egészségügyi okokból. A kívánt edzéshatás eléréséhez is szükség van erre, nehogy túlterheld magad. Aki a pulzusszám mérése nélkül szokott futni, arra ügyeljen, hogy 25 o C felett csökkentse a futótempót és figyeljen a teste jelzésire.
 
Az edzések első 10 percében fuss a lehető leglassabb tempóban, a legjobb a gyaloglótempó. Ez azért fontos, mert a szervezeted ekkor készül fel a nehezebb megterhelésre és a hőségre.
 
Mindig legyen nálad frissítő! 
Nyáron akár már a rövidebb futáshoz is vigyél magaddal frissítőt, vagy kalkuláld bele, hogy melyik kútnál állsz meg. Ne csak futás közben, hanem egész nap rendszeresen igyál, ne várd meg, amíg szomjas leszel.
 
A hőségben való edzés egy kellemes "mellékhatása", hogy nem csak sportolás közben, hanem a mindennapokban is érzékelni fogod a hőségtűrő képességed növekedését. A már 25 o C-ban izzadó, futáshoz nem szokott kollégáid csodálkozni fognak, hogy Téged milyen kevéssé visel meg a kánikula.