Így sportolj hőségben!

Így sportolj hőségben!

Nyáron a szabadban sportolni semmihez sem fogható érzés.

 A nagy meleg azonban extra terhelést ró szervezetünkre, ezért fokozott körültekintéssel tervezzük meg nyári edzéseinket.
 
Az optimális időpont kiválasztása
Nyáron a legalkalmasabb idő a sportolásra a reggel 10 óra előtti időszak vagy a hűvösebb esti órák. Természetesen vízi sportokat napközben is űzhetünk, de megfelelő körültekintéssel.
 
Megfelelő öltözködés
A fejet érő közvetlen napsugárzás napszúráshoz vezethet, ezért ha a szabadba megyünk sportolni, vigyünk magunkkal fejfedőt, vagy vizezzük fejünket. Viseljünk jól szellőző, lég-és izzadtság áteresztő anyagból készült ruhadarabokat. Vízi sportokhoz pl. kajak-kenu, vitorlázás stb. érdemes hosszú ujjú, világos, UV szűrős ruházatot választanunk.
 
A bőr és a szem védelme
Bőrünket védjük sportoláshoz kifejlesztett fényvédő krémmel, amely nehezebben kopik le és hatása hosszabb távon érvényesül. Óvjuk szemünket is a sugárzástól, viseljünk sportnapszemüveget. Vigyázat, az olcsó divatnapszemüvegek többsége nem alkalmas sportoláshoz. Üvegük nem szűri a káros sugarakat rendesen, illetve eséskor könnyebben eltörnek, amely komoly sérülésveszélyt hordoz magában.
 
A bemelegítés és a levezetés fontossága
A nyári melegben is ugyanúgy fontos a test és a lélek ráhangolása, bemelegítése, amely a szervezet nyugalmi állapotból való fokozatos átvezetése egy terheléses állapotba (keringés és a légzés szervrendszere, izmok, ízületek, idegrendszer). Ez lehet egy pár perces intenzív gyaloglás, fokozatos keringésfokozás, átmozgató gimnasztika. Ennek minimális ajánlott időtartama 10 perc. A levezetésre is szánjunk minimum 10 percet.
 
A nagy meleg teljesítménycsökkentő
Nyári melegben, napsütésben, vagy túl meleg teremben a sportolók szervezete extrém fizikai igénybevételnek van kitéve, ezért teljesítményünk alacsonyabb. A szervezet hőszabályozása a fokozott izzadással és a légzésben résztvevő izmok nagyobb igénybevételével valósul meg, ami sokkal több energiát igényel, mint egyébként. Ezt vegyük figyelembe, ne ilyenkor akarjunk új egyéni csúcsokat felállítani.
 
Folyadékpótlás
Úgy induljunk el, hogy folyadékháztartásunk egyensúlyban legyen. Ezért már edzés előtt is fogyasszunk vizet bőségesen. Nagy melegben különösen fontos, hogy sportolás közben, főleg ha az elhúzódó, folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékot. A tiszta ivóvíz önmagában nem alkalmas az egyensúlyi állapot visszaállítására. Legmegfelelőbb, ha a verejték összetételéhez leginkább hasonló sportitalokat fogyasztunk, így egyszerre biztosítjuk a szervezet folyadék-, ion- és energiapótlását. Ha sportital nem áll rendelkezésünkre, akkor szénsavmentes ásványvízzel felére, harmadára hígított gyümölcslevet fogyasszunk. Lényeges, hogy 30-40 percnél hosszabb sporttevékenység során soha ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk.
 
Mit ne fogyasszunk
Meleg időben különösen kerüljük a zsíros, fűszeres, nehezebben emészthető ételeket. Sportolás előtt és közben tartózkodjunk a koffeintartalmú italok fogyasztásától, melyek fokozzák a folyadékvesztésünket. Az alkohol fogyasztása minden vonatkozásban negatív hatással van a sportteljesítményre, átmenetileg csökkenti a vércukrot és az állóképességet, egyértelműen fokozza a sportsérülések veszélyét. Mint a veseműködés serkentője fokozza a vizelet kiválasztást és a magnéziumvesztést, így kedvezőtlenül hat a melegben egyébként is terhelt folyadékháztartásra.
 
Figyeljünk testünk jelzéseire
Fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger, hányás, a beszéd és a járás zavara, izomgörcsök esetén azonnal hagyjuk abba a sportolást. Lehetőleg menjünk hűvös helyre, feküdjünk le úgy, hogy fejünk alá párnát teszünk és pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha szükséges, mindenképpen forduljunk orvoshoz.