Így tegyél jó első benyomást

Így tegyél jó első benyomást

Nézzük meg a 7 legfontosabbat dolgot, amire figyelj, ha jó benyomást akarsz tenni másokra.

1. Adj “ajándékot”
Persze nem konkrét dologról van szó, hanem társas nagyvonalúságról. Ilyenek például, ha vidám pillanatokat szerzünk a másiknak, vagy elismerjük valami cselekedetét, tulajdonságát, netán találunk egy közös témát, vagy új ismereteket osztunk meg vele. Az ilyen gesztusok (elég akár csak az egyik) jó első benyomást keltenek.
 
2. Érdeklődj
Azzal, hogy érdeklődsz a másik iránt kérdésekkel, felé irányuló testtartással, figyelemmel, szemkontaktussal, visszajelzésekkel, egyben azt is üzened, hogy Te magad is érdekes vagy. Vajon általában úgy fejezek be egy-egy beszélgetést, hogy ugyanannyit tudok meg a másik félről, mint ő rólam?
 
3. Igazodj a másik beszédének dinamikájához
Ne beszélj lassabban, vagy gyorsabban a másiknál, mert ezzel a köztetek lévő különbözőséget hangsúlyozod, ami nem kedvez az első benyomásnak. A benned rejlő energia, az összehangolódás képessége befolyásolja, mások mit gondolnak rólad. Beszélj abban a tempóban, mint a partnered, beszélj kevesebbet (hallgass többet), használj hasonló hangerőt és ne szólj közbe. A másik testtartásának lemásolásával is megerősítheted, hogy ráhangolódtál.
 
4. Ne panaszkodj
Ha panaszkodunk, akárcsak magyarázkodásból is, azt az üzenetet közvetítjük, hogy csak magunkkal foglalkozunk és unalmasak vagyunk. A problémáink, aktuális ügyeink sokkal jobban érdeklik a közeli barátokat és persze minket, mint az újdonsült ismerőst, aki téves következtetéseket vonhat le rólunk.
 
5. Legyél szerény
Persze nem kell megtagadnod a stílusodat, ha nagyon magabiztos vagy, viszont a másikra sokkal jobb hatást gyakorolsz az első találkozáskor, ha inkább rá összpontosítasz magad helyett. Szerény sokféleképpen lehetsz. Eltereled magadról a figyelmet, egy fokkal lejjebb sorolod magad nála, szűkszavúan beszélsz a sikereidről, sallangmentesen mutatkozol be (pl.: nem ruhaipari üzletláncod van, hanem a ruhaiparban tevékenykedsz) illetve említhetsz baklövéseket is (pl. “De ostoba vagyok! A másik táskámban felejtettem a névjegyem…”)
 
6. Javíts a hangulatodon
A hangulatunkat átragasztjuk a másikra, amely ezáltal nagyon is befolyásolja az első benyomást. A hangulatunkat közvetíti az arckifejezésünk, a testtartásunk, a szóhasználat, hangszín. Igyekezzünk ezeket pozitívvá tenni mosollyal, legyünk kicsivel energikusabbak, mutassunk életkedvet, használjunk pozitív nyelvi jelzőket, hogy jó érzelmeket tudjunk ragasztani a másikra és ezáltal ő is így lásson minket.
 
Tedd fel magadnak a kérdést. Mit árul el rólam a testbeszédem, hangszínem, szóhasználatom?