Így védekezz a növényvédőszerek ellen

Így védekezz a növényvédőszerek ellen

A környezetvédelmi munkacsoport, az EWG 2019-es felmérése szerint továbbra is az eper a legszennyezettebb gyümölcs. De hogyan védekezhetünk a zöldségeken és gyümölcsökön maradt növényvédőszerek ellen?
 
A 2019-es szennyezettségi lista
A szennyezettségi lista az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta teszteredményeire épül. A zöldségeket és gyümölcsöket a vizsgálat előtt leöblítik és meghámozzák.
1. Eper
2. Spenót
3. Kelkáposzta
4. Nektarin
5. Alma
6. Szőlő
7. Őszibarack
8. Cseresznye
9. Körte
10. Paradicsom
11. Zeller
12. Burgonya
 
Két módszert használhatunk a szennyezettség ellen. Az egyik hogy megpróbáljuk lecsökkenteni a vegyszermaradványok bejutását a szervezetünkbe, a másik pedig, hogy támogatjuk testünk méregtelenítő folyamatait, hogy minél hamarabb meg tudjunk szabadulni a már bennünk lévő toxinoktól.
 
Az import termékek majdnem mindig szennyezettebbek, ezért válasszunk inkább hazai termesztésű zöldséget és gyümölcsöt. A legszennyezettebbek az EU-n kívülről érkező termékek lehetnek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is.
 
Fogyasszunk idénygyümölcsöket! Az üvegházi termékek kiemelten szennyezettek, így a téli és kora
tavaszi primőrök kockázatosabbak az egészségünkre.
 
Ha van rá lehetőségünk, bizonyos zöldségekből vásároljunk bioterméket, hisz ezekben nem engedélyezett a kockázatos élelmiszeradalékok felhasználása.
 
Áztassuk a zöldségeket, gyümölcsöket szódabikarbónás vízben. Ez hatékonyabban távolítja el a
vegyszermaradványokat, mint a sima víz.
 
Mivel a vegyszermaradványokat nem tudjuk teljesen kikerülni, fontos, hogy támogassuk a szervezetünk méregtelenítő folyamatait is.
 
Rendszeres sportolással, vér-, és nyirokrendszer tisztító gyógyteákkal (csalán vagy diófalevél), szaunázással és méregtelenítő ételek fogyasztásával meg tudunk szabadulni a szervezetünket terhelő vegyszer- és növényvédőszer maradványoktól.