Ismerd fel az érzelmi manipulációt

Ismerd fel az érzelmi manipulációt

Sok esetben maga az érzelmi zsaroló sem veszi észre, hogy éppen ezt teszi.

Az érzelmi zsarolás a szeretet álcája mögé bújva jelentkezik – sokszor valódi szeretettel vegyülve. Ezért is olyan nehéz felismerni, hiszen minél erősebb az érzelmi kötődés a másik ember iránt, annál kevésbé érzékeljük, ha ez az ember éppen „a vérünket szívja”. De sok esetben maga az érzelmi zsaroló sem veszi észre, hogy éppen ezt teszi.
 
Hiszen ő csak szeret… Ő csak jót akar Neked… És bár vannak olyan érzelmi zsarolók is, akik tudatosan manipulálnak másokat (például a profi csalók vagy a pszichopaták egy része), de a többség nem ilyen. Az érzelmi zsarolók jelentős részének fogalma sincs róla, mekkora kárt okoz a másik embernek. Ezért jó, ha az áldozatnak van róla fogalma.
 
Hogyan ismerd fel?
Az első lépés természetesen az, hogy felismerd: érzelmi zsarolás áldozata vagy. Az érzelmi zsarolás felismerése attól válik nehézzé, hogy az áldozat nemcsak a másik emberrel, hanem a saját érzéseivel és a lelkiismeretével is harcol. A legtöbben ezért az elfojtást választják: magukba zárják a problémát, és sok esetben meg is magyarázzák (még önmaguknak is), hogy nem is gáz ez a kapcsolat; van néhány probléma ugyan, de hát ott a szeretet, baj nem lehet. Csakhogy ez nem igaz. Lehet baj, méghozzá elég nagy, és mielőtt ez bekövetkezik, jobb, ha teszel is valamit ellene.
 
Ha már tudatosult benned, hogy valami nagyon nincs rendben, és elkezdesz figyelni, akkor az érzelmi zsarolás felismerése már nem is lesz olyan bonyolult feladat. Röviden erről van szó: a kapcsolatotokból hiányzik az egyenlőségjel. Az érzelmi zsaroló gyakran emeli magát föléd (Te ilyen meg olyan vagy, bezzeg én megteszem érted ezt meg ezt…), és igyekszik bebizonyítani, hogy míg ő mindent megad Neked, Te nemcsak kevés vagy, de még hálátlan is. Az érzelmi zsaroló legerősebb fegyvere a bűntudatkeltés. Ő a jó, Te vagy a rossz. Egyszerű logika, könnyen le is leplezhető, de attól válik működőképessé, hogy érzelmekkel van átitatva.
 
Mit kezdj az érzelmi zsarolóval?
Arra kevés esély van, hogy észérvekkel meg tudj győzni egy érzelmi zsarolót arról, hogy amit tesz, az nem helyes. Ő sem az észérvek síkján mozog, még ha sokszor elő is hoz racionálisnak tűnő magyarázatokat. Az érzelmekkel tart sakkban, azok pedig mindig felülírják az észérveket. Amíg az érzelmi zsaroló lelki sérülése feldolgozatlan marad, addig vagy Téged fog pusztítani, vagy önmagát – és az is lehet, hogy mindkettőtöket. Ez pedig szükségszerűen felvet egy olyan kérdést, amely egy önzetlen, kiegyensúlyozott, feltétel nélküli szeretetre épülő kapcsolatban fel sem merülhet: megéri ez Neked?
 
Megéri hónapokat, vagy akár több évet szánni arra, hogy először felismertesd a másik emberrel az általa okozott kárt, aztán ha ez sikerül, akkor megkeressétek a háttérben húzódó lelki sérülését, majd feloldjátok azt? Igen, van az a kapcsolat, ahol megéri végigjárni ezt az utat, de azt csak Te tudod eldönteni, hogy a Tiéd ilyen-e.
 
Ha nem ilyen, akkor menj! Minél előbb, minél messzebb. Lelkileg mindenképp, de általában fizikailag is szükséges. Zárd le teljesen a kapcsolatodat az érzelmi zsarolóval, mert ha nem teszed, akkor tovább fogja szívni a véredet, újra és újra elhitetve veled, hogy Te vagy a rossz ember, és ő a jó.
 
Ha viszont a másik ember fontos számodra annyira, hogy időt és energiát fektess a lelki sérülése – és ezáltal a kapcsolatotok – rendezésébe, és vállalod annak a lehetőségét is, hogy ez nem fog sikerülni (mert ha ő nem akarja, akkor nem fog), akkor maradj, és egy empátiára, ugyanakkor határozott következetességre is épülő stratégiával tegyél azért, hogy közösen előbbre jussatok. Lesznek nagyon fájdalmas pillanatok is, főleg a lelki sérülésének megkeresésénél és feloldásánál, de ha képesek vagytok a kölcsönös megértésre és elfogadásra, akkor a bizalom is újra megerősödhet köztetek.