Jolly Joker alapanyag, a burgonya

Jolly Joker alapanyag, a burgonya

Ismerkedjünk meg az egyik legnépszerűbb zöldségünk jótékony hatásaival!

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Ismerkedjünk meg az egyik legnépszerűbb zöldségünk jótékony hatásaival!

A krumpli bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt a burgonya kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. A skorbut annak idején nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is.

A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja védi a C-vitamint, akadályozza az elbomlását, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers krumpli gyógyhatása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumpli reszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpli szeleteket tehetünk a halántékra: "kiszívja" a fájdalmat, leviszi a lázat is. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

Héjában főtt, sült...

Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült krumpli. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is. A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Méregtelenítő

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Segít megtisztítani a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által szennyezett levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat.

A gyógyítás érdekében egy hónapon keresztül, naponta két alkalommal ajánlott fél pohár burgonyalevet meginni. Legjobb, ha a lilaburgonya levét fogyasztjuk, amelyet sárgarépa lével keverhetünk, így jobb lesz az íze, de mindezt megtetézhetjük azzal, hogy még csalánlevet is fogyasztunk hozzá. A burgonyalé hatékonyan semlegesíti a húgysav miatt az ízületekben kialakuló kristályokat, amelyek a gyulladásért felelősek.

A krumpliban nagy mennyiségű béta karotin található, valamint folsav, A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin. Egy közepes méretű burgonya annyi C-vitamint és B6-vitamint tartalmaz, ami a napi szükségletünk felét fedezi. Emellett a burgonyából még kalciumhoz, káliumhoz, foszforhoz, kénhez, mangánhoz, rézhez, fehérjékhez és rostokhoz is hozzájuthatunk.

A sok vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően a burgonya leve nem csak az emésztőrendszer gyulladásait szünteti meg, hanem az ízületekben kialakuló betegségeket is.