Július 30.

Július 30.

A barátság világnapja

1958 óta tartják Paraguayban, innen terjedt el több Dél-Amerikai államban az ünneplése. A baráti társaság, amelyik egyik összejövetelük alkalmával előállt az ötlettel, sebtiben egy alapítványt is létrehozott és kijelölték július 30-át hivatalos napnak.
 
A Dr. Ramón Artemio Bracho sebészorvos által létrehozott Cruzada Mundial de la Amistad nevű alapítvány azóta is azon dolgozik, hogy ilyenkor ne csak személyes ismeretségeinket ünnepeljük, hanem országok, nemzetek, kultúrák barátságát is mozdítsa elő, hirdesse ez a nap. Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2011-ben nyilvánította nemzetközi nappá. Ennek apropóján közreadunk néhány meglepő tényt, amit Te sem biztos, hogy tudtál a barátságról.
 
- Életünk során közel 400 barátságot kötünk, azonban csak minden 12. lesz tartós.
 
- Az a barátság, amelyik megéri a 7 évet, nagy valószínűséggel már a felek élete végéig ki fog tartani. Egy átlagembernek egyébként 3-5 legjobb barátja van, és általában legalább egy embert utál az ismerősi körében.
 
- Az empátia, a beleérző képesség alapvető emberi tulajdonságok, a barátok esetében azonban ennél is többről van szó. A Virginiai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hogyan reagál a tesztalanyok agya arra, amikor kisebb elektromos sokkal fenyegették őket, és hogyan akkor, amikor közeli barátjuk volt kitéve ugyanennek a veszélynek. A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a reakciók lényegében azonosak voltak.
 
- Genetikailag hasonlítunk a barátainkhoz. A génállományunk körülbelül 1 százalékban megegyezik azokkal az emberekkel, akiket a barátainknak választunk, derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A hasonlóság mértéke körülbelül annyi, mint a negyedfokú unokatestvéreknél.