Kávéfőzés zölden

Kávéfőzés zölden

A kapszulás kávéfőzők világában érdemes elgondolkoznunk azon, mennyi felesleges hulladék
keletkezik akár csak napi egy kávé elkészítésével. Használt kapszulákból préselt fülbevalók ide vagy
oda, sokkal zöldebb megoldások is léteznek.
 
Átfolyós kávéfőző
Habár a papírszűrő komposztálható, a rendszeres kávéfogyasztóknak mégis kifizetődőbb beruházni
egy jó minőségű, rozsdamentes fém szűrőre. Hosszútávon költséghatékonyabb, környezetkímélőbb
és takarékosabb megoldás, mint a papír változat.
 
A jól ismert „kotyogós”
A mindenki számára ismerős, alumíniumból készült kotyogó az egyik legnépszerűbb kávéfőző típus,
hiszen használata nagyon egyszerű. A nagyobb nyomásnak köszönhetően aromában és
koffeintartalomban erősebb kávé főzhető vele.
 
Aeropress
Egyszerűen és gyorsan készíthetjük el kávénkat az Aeropress segítségével. Ez valójában egy szimpla
műanyag henger, melyet egy papír filterrel kombinálva kell használni. Fontos tudni, hogy nem lesz
belőle espresso típusú kávé, és sokat kell kísérletezni, hogy megtaláljuk azt a kávét, ami ízre és
őrlésre a számunkra legjobbat nyújtja. Frissen őrölt kávéval a legfinomabb, a hozzávaló papírszűrő
pedig elmosható és többször felhasználható.
 
French press, vagyis dugattyús kávéfőző
A french press használata nagyon egyszerű, sem áramra, sem filterpapírra nincs hozzá szükség,
ráadásul gyorsan megtisztítható. Mivel a french press szűrője a filterpapírral ellentétben nem szűri ki
a kávéolajokat, az így készült kávé teljes íze megmarad. Annak érdekében, hogy a kávé minden
értékes alkotóeleme egyenletesen kioldódhasson, fontos, hogy durvára őrölt kávét használjunk. Az
ideális őrlési fokozatot akkor értük el, ha a por állaga a durva tengeri sóra hasonlít.