Kókusztejes dhal

Kókusztejes dhal

A „lencsefőzelék” kifejezésről sokaknak egy konyhás néni által szervírozott barna rettenet jut eszébe, melyet humánusabb szibériai fogolytáborokban is pironkodva szolgáltak volna fel.

Nos, ideje, hogy ezt a tévképzetet örökre száműzzük, mondjuk az alábbi indiai specialitás jóvoltából.

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kk reszelt gyömbér
2 kk őrölt kömény
2 kk garam masala
1 kk mustármag
1 kk kurkuma
1 kk őrölt görögszéna
1 kk chilipor
1 kk őrölt koriander
4dl kókusztejszín
400 g konzervparadicsom
1 citrom leve

A vöröshagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az összetört fokhagymát. Majd a gyömbért, a köményt és a mustármagot, és jó két percig együtt pároljuk. Egy kevés víz hozzáadása után belepasszítjuk a garam masalát, a görögszénát, a kurkumát, a koriandert és a chilit. 3-4 percig kevergetjük, majd beleöntjük a kókusztejszínt, a konzervparadicsomot és 2 dl vizet. Közepes lángon 15-20 percig főzzük, legvégül hozzáadjuk a citromlevet és a sót. További vegán receptek itt!