Kókuszzsír - jolly joker a szépségápolásban

Kókuszzsír - jolly joker a szépségápolásban

Ismerjük meg a kókuszzsír szerepét a szépségápolás területén.

A Kókuszzsír – amellett, hogy rendkívül egészségesen süthetünk és főzhetünk vele – páratlanul hatékony bőrápoló, hidratáló szer. Ráadásul bámulatos módon képes csökkenteni, eltüntetni a ráncokat is. Mindezek miatt a kókuszzsír manapság már rengeteg kozmetikumban megtalálható. Ismerjük meg a kókuszzsír szerepét a szépségápolás területén.

Fantasztikus hidratáló, puhító hatás

A kókuszzsír, a benne nagy mennyiségben előforduló telített zsírsavaknak köszönhetően rendkívül eredményesen hidratálja és puhítja a bőrt. Éppen ezért még az extrém száraz, repedezett bőrt is képes ismét bársonyossá varázsolni.

Így például akinek télen kirepedezik az ajka vagy akár a sarka, annak különösen érdemes kókuszolajjal ápolni az érintett bőrfelületeket, mert igen gyorsan képes látványos javulást előidézni.

A hidegen sajtolt kókuszzsír kitűnően használható arcápolóként, testápolóként, fürdőolajként – cukorral összekeverve bőrradírként –, lábápolóként és ajakápolóként is. Ráadásul a lábon, talpon alkalmazva még a gombásodás ellen is védelmet biztosít.

A kókuszzsír kivételesen hatékony a bőr fertőtlenítésében is, mivel közepes láncú zsírsavainak köszönhetően rendkívül erős vírus-, gomba-és parazitaellenes hatással rendelkezik. Emiatt a kókuszzsír nagyszerűen felhasználható különféle bőrirritációk vagy rovarcsípések kezelésére is.

A kókuszolaj remekül használható sminklemosóként is, ráadásul így az arctisztítással egyúttal a hidratálást is elvégezzük, melytől még az érzékeny bőr is megnyugszik.

Gyengéd ápolás kismamáknak és babáknak

A kismamák számára is enyhülés hozhat a kókuszzsír, mivel fantasztikus megoldást kínál a kiszáradt, kirepedezett mellbimbók ápolására. Érdemes lehet már a szülést megelőzően elkezdeni kenegetni az érzékeny bőrfelületet, felkészítve a várható fokozott igénybevételre.

S mivel a hidegen sajtolt bio kókuszolaj teljesen természetes összetételű, így rendkívül gyengéd az anyukával és a pici babával is, nem kell attól tartani, hogy a kisbaba szervezetébe bármi káros anyag kerülhet.

A kismamák számára egyébként több területen is roppant hasznos a kókuszsír alkalmazása, hiszen szülés előtt és utána is kenhetik a pocakjukra, és a pici bőrápolásában is rendkívül hatékony, így bátran alkalmazható popsikrémként, testápolóként, de a koszmós fejbőrt is rendbe teheti a kókuszzsírral való kezelés.

A szájpenész megelőzésében és kezelésében is segíthet a kókuszolaj erős gombaellenes hatásának köszönhetően.

Harcol az öregedés jeleivel

Az öregedés látható és érezhető jelei legfőképpen a szabadgyökök káros tevékenységének köszönhetők, melyek folyamatosan támadják és rombolják szervezetünk valamennyi sejtjét. Ezek ellen az antioxidáns hatású vegyületekkel védekezhetünk, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket, s ezzel kivédik kártékony hatásaikat.

A kókuszzsír telített zsírsavjai ellen tudnak állni a szabadgyökök támadásainak, antioxidánsai pedig akadályozzák a szabadgyökök képződését, s ezzel láthatóan és érezhetően fellépnek az öregedés jelei ellen.

A kókuszzsír a kötőszöveteket is rugalmasan és erősen tartja, s ezzel képes megelőzni a bőr megereszkedését és a ráncok kialakulását.

Azt is érdemes tudni, hogy a boltok polcain sorakozó, akár méregdrága csodakencék legtöbbje főként vizet tartalmaz, melyek legfeljebb rövidtávon hidratálják a bőrt, de hosszabb távon épp ellenkezőleg, kiszárítják és tágítják azt, s így csak serkentik az öregedését, ráncosodását. Ráadásul manapság rengeteg kozmetikum tartalmaz kőolaj-alapú összetevőket, melyek alatt szinte megfullad a bőr, mert nem jut levegőhöz.

A kókuszzsír telített zsírjai gátolják a szabadgyökök, s így a káros oxidatív folyamatok keletkezését szervezetünkben, amivel akadályozzák és lassítják az öregedést is.

Attól sem kell tartani, hogy zsíros érzetű, tapintású lenne tőle bőrünk, mert roppant hamar beszívódik, és még meg is akadályozza a bőr elzsírosodását.

A kókuszzsír remekül helyettesítheti a szemránckrémeket is, mivel a szemkörnyék érzékeny és száraz bőrén is nyugodtan alkalmazható, hiszen természetes összetételénél fogva nem okozhat irritációt.

Száraz bőrre a kókuszzsír felvitele előtt permetezzünk forrásvizet, vagy virágvizet, melyek a kókuszzsírnak köszönhetően hosszabb távon kifejtik hidratáló hatásukat.

Szájápolás

A bio, hidegen sajtolt kókuszolaj alkalmas szájöblögetésre is. Magas laurinsav tartalma révén hatékonyan pusztítja a káros baktériumokat, használatával megelőzhető az ínygyulladás. Fél evőkanálnyi olajjal, és fél evőkanálnyi vízzel pár percig öblögessünk.