Labdára fel!

Labdára fel!

Az otthon, vagy a terem sarkában árválkodó fitballt kár lenne elhanyagolnunk, hiszen rendkívül sokoldalúan használható eszköz, amellyel erősíthetjük törzsizmainkat, kímélhetjük ízületeinket és javíthatjuk egyensúlyérzékünket. A fitnesz labda segít abban is, hogy játék legyen elérni a kívánt vonalakat.
 
A fitball hatalmas előnye, hogy bármilyen szintű kondíció esetén használható, és az összes izomcsoportot át tudjuk vele mozgatni. Használata egyszerű, de aki azt gondolta, hogy a labdával csak pihentetni lehet a testet két fárasztóbb gyakorlatsor között, az meg fog lepődni.
 
Gerincproblémák esetén különösen ajánlott, hiszen a legtöbb gyakorlathoz a labdán való stabil, mégis állandóan egyensúlyozó helyzet szükséges, ami mozgásba hoz rengeteg kis stabilizáló izmot, amit egyébként nem vennénk igénybe. Mindezt anélkül, hogy terhelődne a gerinc. Arra fontos figyelni, hogy a magasságunknak megfelelő méretű labdával dolgozzunk. A méret akkor megfelelő, ha a fitballon ülve a térdünk és a csípőnk derékszöget zár be, miközben a talpunk a talajon van.
 
A fitball első használatakor a legfontosabb, hogy megszokjuk és kitapasztaljuk, hogyan viselkedik a testünk a gyakorlatok közben. Ülj rá, ügyelj az egyenes testtartásra, majd görgesd ide-oda a labdát magad alatt. Ha megszoktad a kényelmes ülőalkalmatosságot, elkezdheted és fokozatosan nehezítheted a gyakorlatokat.
 
Végezhetsz kizárólag fitball gyakorlatokat, de beiktathatod megszokott edzésedbe is, lecserélhetsz egy már megunk feladatot fitballal végzett gyakorlatra. Garantáltan feldobja az edzésedet! Comb és farizom erősítése
 
Guggoláshoz tedd a labdát a falra, hátad középső és alsó részének magasságában. Tartsd a hátad egyenesen, lábad legyen vállszéles terpeszben. Ereszkedj lassan lefelé, amíg a combok párhuzamosak lesznek a padlóval, majd gördülj vissza a kiindulási helyzetbe. Ez a gyakorlat sokféleképpen variálható. Nehezítheted úgy, hogy az alsó ponton megtartod magad, ameddig csak bírod. Haladók egylábas verzióban is végezhetik.
 
Lábhajlításhoz feküdj a talajra, lábszáraid legyenek a fitballon, karjaid a törzs mellett. Emeld meg a csípőd úgy, hogy a törzsed egyenes legyen, majd a térdek behajlításával húzd a labdát magad alá. Térj vissza a kiinduló helyzetbe úgy, hogy a csípőd nem teszed le a földre, törzsed végig egyenes marad.
 
Hasizom erősítés
Térdbehúzáshoz hasalj a labdára, majd kezeiddel sétálj előre, míg a fitball körülbelül a bokád alá
kerül. A törzsed legyen egyenes. A lábaidat a labdán tartva húzd a térdeidet a mellkasod felé, mintha
be akarnád görgetni a labdát magad alá, majd térj vissza a kiindulási helyzetbe. A hasizmaiddal tartsd
magad egyensúlyban.
Orosz twisthez helyezd a hátad felső részét a fitballra, a talpad legyen a talajon, a térdeid 90 fokos
szöget zárjanak be. Nyújtsd ki a karjaid az ég felé és érintsd össze a tenyered, vagy fond össze az
ujjaid. Fordítsd el a törzsed oldalra a hasizmaid segítségével, amíg a karjaid párhuzamosak lesznek a
talajjal, majd térj vissza kiindulóhelyzetbe. Végezd el ugyanezt a másik oldalra is. A csípődet próbáld
meg egyenesen tartani.
 
Karizmok erősítése
Fekvőtámaszhoz a labda legyen a hasad alatt, majd karjaiddal lépegess előre, amíg a labda a combod alá kerül. Kezdőknek a labda a combtőnél legyen, haladók helyezhetik a térd, vagy a boka alá. Végezz karhajlításokat, miközben a törzsed egyenes marad. A labdán ülve egyenes háttal végezhetsz kézi súlyzóval vállból nyomást, vagyis vállmagasságból nyomd a fejed fölé a súlyt, közben hasad legyen feszes.
 
Fitballon szinte az összes talajon végezhető gyakorlatot bevetheted. Végezhetsz homorításokat, plankot, lábemelést, stb. Ha kedvet kaptál, és még több gyakorlatot szeretnél megismerni, a neten rengeteg erősítő, zsírégető, vagy éppen kismamáknak szánt edzést találsz.