Lenmag a konyhában

Lenmag a konyhában

Lenmagos kréker recept

A lenmagot többféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal, egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve. Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.
 
Ám a teán kívül ízletes nassolnivalókat is készíthetünk  a segítségével.
 
Lenmagos kréker recept
 
A krékerhez:
    • 30 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
    • 1 tk só
    • 1 késhegynyi szódabikarbóna
    • 10 dkg vaj
    • 2 db tojássárgája
    • tejföl
 
A kenéshez és a szóráshoz:
    • 1 db tojás
    • mák
    • lenmag
    • só
 
A lisztet elvegyítjük a sóval és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a vajjal. Azután hozzáadjuk a tojások sárgáját, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és kb. fél órára hűtőbe tesszük.
 
A lehűlt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm-es vastagságúra kinyújtjuk, és derelyevágóval 4×4 cm-es kockákra vágjuk.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a lenmaggal és a sóval. 180 fokra előmelegített sütőben halvány színűre sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!