Létezik tökéletes étrend?

Létezik tökéletes étrend?

Valószínűleg igen, de megtalálni már nem annyira egyszerű. Ez azért is van így, mert mindannyian
mások vagyunk. Ami az egyik embernek a tökéletes üzemanyag, az másoknál könnyedén allergiás
reakciókat, vagy „csupán” diszkomfortérzést okozhat. 
 
Általános igazságok
Sajnos nincs mindenkire érvényes recept, a tökéletes étrendet magadnak kell megtalálnod, hiszen
mindannyian egyediek vagyunk. Általánosságban azért elmondhatjuk, hogy tökéltes étrendről akkor
beszélhetünk, ha az étel legalább annyira tápláló, mint amennyire finom. Ehhez pedig mindenkire
egyformán vonatkozó alapelveket le tudunk fektetni. Ez nem lesz újdonság: kerüld a feldolgozott
élelmiszereket, egyél minél többet zöldséget, napi egy-két alkalommal gyümölcsöt és magvakat,
rendszeres jelleggel hüvelyeseket (lencse, csicseriborsó, stb); végül, de nem utolsósorban, figyelj oda
a mennyiségre (bevitt kalóriák) és a minőségre (miből viszed be) is.
 
Fontos a fokozatosság
Senki nem tud egycsapásra áttérni egy teljesen új étrendre, hacsak valamilyen betegség rá nem
kényszeríti. Sokkal kíméletesebb megoldás az, ha mindig csak egy kis dolgon változtatsz, szépen
fokozatosan átállsz olyan ételekre, amik energiával töltenek fel. Kezdetnek elég, ha egy kanál cukorral
kevesebbet teszel a kávédba, vagy a rántotthús mellé sültkrumpli helyett barnarizst és salátát
készítesz.
 
A Harvard Egyetem táplálkozástudományi szakemberei néhány ötlettel is szolgálnak a tápláló és
egészséges alapanyagok kiválasztásához:
 
1. Alapanyagok
Amikor csak lehetséges, válassz helyben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket, és fogyaszd
ezeket bőséggel. Bátran lehet cél az igazi színkavalkád kialakítása, a változatosság ugyanis nagyon
fontos, legalább annyira, mint a mennyiség, mert önmagában egyetlen gyümölcs vagy zöldség sem ad
meg minden olyan tápanyagot, amelyre szükségünk van.
 
2. Gabonafélék
Létezik a fehér rizsen kívül más is a világon! Érdemes helyette teljes kiőrlésű gabonákat, például
árpát, bulgurt, zabot, quinoát, barna rizst használnod. A legjobb felmérni, hogy a környékbeli üzletek
mit kínálnak, és lehet-e például feldolgozatlan gabonát vásárolni valahol, amely gyakran elég
egyszerűen elkészíthető.
 
3. Fehérje
Az egészséges fehérjéket részesítsd előnyben, például a halat, csirkét vagy pulykát, a tofut, a tojást,
valamint a különféle hüvelyeseket és dióféléket. Azt sem szabad persze elfelejteni, hogy a tányért sok
zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával és egészséges zsírokkal együttesen lehet csak
egyensúlyba hozni.
 
4. Zsírok és olajok
Pároláshoz, sütéshez, de salátaöntetek alapjaként is növényi olajokat használjunk lehetőség szerint.
Jó választás lehet például a hidegen sajtolt napraforgó-, kukorica-, vagy olívaolaj.
 
5. Egyéb lényeges kiegészítők
Egy kiváló minőségű összetevő még kis mennyiségben is nagy hatással lehet az ízekre. Minőségi
alapanyagokkal, például extra szűz olívaolajjal, balzsamecettel, friss és szárított fűszernövényekkel,
illetve sózás nélküli csonthéjasokkal (például dióval, mandulával, pisztáciával) bátran kiegészíthetjük
a konyhai alapkészletet, ezáltal bármilyen recepthez rendelkezésre állnak majd a hozzávalók,
amelyekből ízletes és egészséges ételek születhetnek.
 
Mi az, ami biztos?
Ha erős, energikus vagy és jól érzed magad a bőrödben, akkor jó úton jársz. Ha azonban bizonyos
ételek “megfekszik” a gyomrodat, vagy egyszerűen csak alacsony energiaszinttel, rossz közérzettel,
egyéb kellemetlen mellékhatásokkal küszködsz fogyasztásuk után, akkor jobban oda kell figyelned.
Érdemes étkezési naplót vezetni, és hetente visszanézni, hogy mikor mit ettél, és aznap hogyan
alakult a közérzeted.