Léteznek jó és rossz szénhidrátok?

Léteznek jó és rossz szénhidrátok?

A szénhidrátok biztosítják a bevitt energia 50-70 %-át, azazonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen forrásból származnak.

Ellentétben a mostanában eléggé felkapott „zéró ch-tolerancia” elmélettel, a szénhidrátok fontos
alapkövei az egészséges táplálkozásnak. A szénhidrátok biztosítják a bevitt energia 50-70 %-át, az
azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen forrásból származnak.
 
A szénhidrátok nélkülözhetetlenek, hiszen a szénvázat adják a különböző bioszintézisekhez, így részt
vesznek az öröklött tulajdonságokat meghatározó dezoxiribonuklein-sav (DNS) és a ribonukleinsav
(RNS), valamint a nem nélkülözhetetlen aminosavak, a zsírsavak, valamint a kötőszövet
felépítésében, a nyálkahártyák védelmében, továbbá mint glükoproteinek és glükolipidek a
sejtmembránok alkotói és ezáltal szerepet játszanak a sejt-sejt felismerésben.
 
Akkor miért a nagy ellenségeskedés?
A kép nem fekete vagy fehér. Nem minden szénhidrát ugyanolyan, ugyanis vannak „jó szénhidrátok”
és „rossz szénhidrátok”. Ha egészségesen akarunk étkezni, ami segít kialakítani az egészséges
testsúlyt, a megfelelő energiaszintet és az ideális emésztést, nem árt, ha tartózkodunk azoktól az
ételektől, amelyek rossz szénhidrátokat tartalmaznak.
 
De honnan tudhatjuk, melyik a jó és melyik a rossz szénhidrát?
 
A válasz egyszerű – és mégis bonyolult.
 
Vannak egyszerű és összetett szénhidrátok
A szénhidrátoknak három fajtáját különböztetjük meg: a cukrokat, a keményítőket és a rostokat.
Ezeket egyszerűnek, vagy összetettnek nevezhetjük aszerint, milyen a kémiai felépítésük és hogyan
dolgozza fel a szervezetünk. Az egyszerű szénhidrátok könnyen emészthető, alapvető cukrokból
állnak, ami fontos energiaforrás lehet. Néhány ilyen cukor természetesen előfordul például a
gyümölcsökben és a tejben, míg a finomított vagy feldolgozott cukrot gyakran az édességekhez,
süteményekhez és különböző italokhoz adják hozzá. Ha leveszünk a boltban a polcról egy terméket, a
címkén több különböző néven is szerepelhet a finomított cukor, mint például barna cukor, kukorica
édesítőszer, kukorica szirup, fruktóz, glükóz, maltóz, maláta szirup, trehalóz, szacharóz és méz.
 
A komplex szénhidrátok, amelyeket teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és
keményítőtartalmú zöldségekben találhatunk, hosszabb cukormolekula-láncokat tartalmaznak,
amelyek lebontása és felhasználása általában több időt vesz igénybe, ezáltal sokkal
kiegyensúlyozottabb energiaszintet biztosítanak.
 
Egyszerű szénhidrátok
Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy minden egyszerű szénhidrát rossz szénhidrát, pedig nem.
Inkább az a fontos, milyen ételből vesszük magunkhoz. A gyümölcsök és zöldségek például kiváló
természetes vitamin és ásványianyag források, pedig egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek
alapcukrokból állnak. Persze a gyümölcsök és a zöldségek drasztikusan különböznek az „egyszerű”
szénhidrát kategória többi ételétől, például a hozzáadott finomított cukros süteményektől és
nasiktól. A gyümölcsök és a zöldségek rostjai megváltoztatják a cukor feldolgozásának módját a
szervezetünkben, valamint lassítják az emésztést, ezáltal az összetett szénhidrátokhoz hasonlónak
tekinthetőek.
Az alábbi ételekben és italokban találhatóak olyan egyszerű szénhidrátok, amelyek fogyasztását
célszerű minimálisra csökkentenünk:
 
- üdítők, jeges tea és szörpök
- cukorkák, csokik
- kekszek
- sütemények
- energiaitalok
- jégkrém
 
Összetett szénhidrátok
Az összetett szénhidrátokat általában egészségesebbnek tartják, mivel az ezekben található cukrot
hosszabb időn keresztül bontja le a szervezetünk. Ez azt jelenti, hogy hullámvölgyek és hullámhegyek
helyett folyamatos és kiegyensúlyozott cukormennyiséget tudunk feldolgozni, ami több energiával lát
el a nap folyamán.
 
Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekben általában több a rost, a vitamin és az ásványi
anyag, mint az egyszerű szénhidrátokat tartalmazókban. Persze figyelnünk kell arra, hogy a teljes
kiőrlésű gabonákat (pl. teljes kiőrlésű liszt, quinoa, barna rizs, árpa, kukorica, zab) fogyasszuk a
finomított gabonák helyett (pl. fehér kenyér, fehér rizs, tészta, sütemény).
 
Az alábbi összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket érdemes az étrendünkbe beépíteni:
- teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, liszt és tészták
- barna és vadrizs
- árpa
- quinoa
- krumpli, édesburgonya
- kukorica
- hüvelyesek (pl. fekete bab, csicseriborsó és lencsefélék)
 
Tehát amennyiben nem jut hirtelen eszedbe, hogy egy szénhidrátdús étel jót tesz-e vagy sem, jusson
eszedbe: minél több cukor van valamiben, és minél kevesebb rost, vitamin és ásványianyag, az az étel
annál kevésbé jó neked. 
 
Forrás: metodic.hu