Medvehagyma – az erdei csodaszer

Medvehagyma – az erdei csodaszer

Lássuk, milyen hatásai vannak ennek a különleges gyógynövénynek.

A medvehagyma gyógyászati és élvezeti felhasználása korántsem újkeletű, hiszen már a kelták, illetve a germánok is alkalmazták: úgy tartották, megtisztítja és erősíti a szervezetet, valamint feltölt energiával. A középkorban a medvehagyma a fehér mágia egyik gyakran használt alapanyaga volt, főként a várandós nők és a kisgyermekek egészségvédő szereként tartották számon. A medvehegyma helyrerakja az emésztésünket, megvéd a kórokozóktól, szebbé teszi a bőrünket és jót tesz a szívünknek, miközben a konyhában is hasznát vehetjük, ezért a mai rohanó világunkban jótékony hatásai különösen felértékelődnek.
 
Hol keressük?
Erdős területeken általában nagyobb mennyiségben található medvehagyma, a természetes aljnövényzet része. Kedveli a hűvös és árnyas területeket, akár a 20-50 cm-es magasságot is elérheti. Virágai fehérek és csillag alakúak, levelei szélesek, lándzsára emlékeztetnek. A medvehagyma általában április és május körül virágzik, ám a klímától és a talajtól – leginkább a meszes táptalajt kedveli – függően, ez az időszak akár hónapokkal is eltolódhat. Előnyben részesíti a nedves területeket, ezért főként folyók, patakok, tavak mellett terem meg vadon. A medvehagyma minden része felhasználható, akár külsőleg, akár belsőleg. Gumós növény, ezért gyökerei nem szerteágazóak, azaz ha az egész növényt eltávolítjuk, gátoljuk a telephelyek terjedését, illetve megmaradását is. Ez az oka annak, hogy a medvehagyma több országban védett, ahol szabadon szedhető, ott is felhívják a figyelmet arra, hogy a gyökerét ne húzzák ki a földből, illetve szaporodása érdekében, néhány levelet hagyjanak a tövén. Levelei és virágai nemcsak finomak, de a belőlük készült főzet, lemosók, krémek és olajok a bőrünket is megszépítik. A medvehagyma nagyszerű C-vitamin forrás, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, a fokhagyma legfontosabb összetevőjének számító alliint (ebből képződik a gyógyhatású allicin) és más antimikrobiális hatóanyagokat, valamint antioxidáns összetevőket, köztük flavoidokat. Szintén számottevő a növény A- és B3-vitamin-tartalma.
 
Ha egészségvédő tulajdonságait vesszük alapul, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a medvehagyma szinte csodaszernek számít. Lássuk, milyen hatásai vannak ennek a különleges gyógynövénynek.
 
    • Erős antibiotikumként funkcionál.
    • Kiváló gombaölő hatással bír.
    • Mellékhatások nélkül csökkenti a vérben az LDL koleszterin szintjét, és növeli a jótékony, HDL koleszterin mennyiségét.
    • Csökkenti a vérnyomást.
    • Vértisztító funkciója segítségével leoldja az érfalon kialakuló plakkokat, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
    • Levelei magas klorofill tartalmuknak köszönhetően elősegítik a vértisztítást.
    • Hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet megszabaduljon a bélparazitáktól.
    • Hatékony béltisztító, javítja az anyagcserét.
    • Segít csökkenteni a gombák okozta mérgezéseket.
    • Antioxidánsai, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalma erősítik az immunrendszert.
    • Jól használható a légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére, a makacs hurut oldására, valamint az asztma tüneteinek enyhítésére.  
    • Fertőtlenítő hatása révén óvja szervezetünket a baktériumoktól, és az egyéb kórokozóktól.
    • Erős vízhajtó, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékoktól. Serkenti a vesék helyes működését, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat. 
    • Mérsékli a narancsbőrt. Serkenti a vesék helyes működését, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat.
    • Főzete csökkenti a lázat.
    • Fogyasztása csökkentheti az emésztési panaszokat, hiszen remek szélhajtó, mérsékli a puffadást.
    • Hormonhatású vitaminjai révén redukálhatja a klimax okozta kellemetlen tüneteket.
    • Főzete, illetve a friss levelei nyugtatják és tisztítják az irritált, vagy fertőzött bőrt, ezért rovarcsípések, bőrallergiák, akné, stb. esetén igen nagy hasznunkra lehet. Ritkán, de előfordulhat, hogy irritációt okoz, ebben az esetben ne használjuk tovább.
    • Kivonatának rendszeres használata megállíthatja a bőrproblémák okozta hajhullást.
    • Antioxidáns, méregtelenítő és vértisztító hatása csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának lehetőségét.
 
Figyelem! A medvehagyma egyes flavonoidjai gátolják a véralvadást (a vérlemezkék aggregációját), ezáltal felerősíti a vérzéseket. Ezért nem fogyaszthatják azok, akik véralvadásgátlót szednek.
 
Tipp: Ha feldolgozzuk, elveszti fokhagymához hasonló illatát, így a medvehagymát társaságban is nyugodtan kínálhatjuk.