Mi van a gyógynövényekben? I. rész

Mi van a gyógynövényekben? I. rész

Alkaloidok és felhasználásuk

Az alkaloidok nitrogén atomot tartalmazó, főleg növények, vagy a növényeken megtelepedő gombák által termelt vegyületcsalád. A legtöbb alkaloid jelentős élettani hatással rendelkezik az emberi/állati szervezetre. Egyeseket élvezeti cikkekben, vagy gyógyszerként használnak, mások egyértelműen mérgezőek. A napjainkban ismert alkaloidok száma mintegy 7000. Ismerjük meg az alkaloidokat tartalmazó növények felhasználását a mindennapokban.  
Az alkaloidok az agy különböző központjainak működését befolyásoló, jelentős élettani hatásuk miatt gyógyszerként is használatos vegyületek. Egy részük élénkítő, serkentő hatású, más részük fájdalomcsillapító, de egyben bódító, a kedélyállapotot befolyásoló vegyület. Ez utóbbiak gyakran eufóriát (megokolatlan jókedv, kellemes közérzet), víziót és hallucinációt is előidézhetnek, megváltoztatva az egyén közérzetét, hangulatát és magatartását. Egyes alkaloidokat tartalmazó növényi részek és készítmények a mindennapi életben élvezeti cikké váltak, rendszeres fogyasztásuk gyakran függőséget idéz elő, és kábítószer-szenvedély alakulhat ki, számos káros hatásával együtt. A mindennapi életben elterjedt az alkaloidokat tartalmazó növények (kávé, tea) vizes kivonatának fogyasztása, amely italokban mindig többféle alkaloida található.
Az alkaloidok tehát a növényekben található erős élettani hatású, nitrogéntartalmú, bázikus tulajdonságú, többnyire heterociklikus vegyületek.  A heterociklusos vegyületek olyan szerves vegyületek, amelyek egy gyűrűn belül legalább egy szénatomot, és a szénen kívül legalább egy másik elem atomját – például kén, oxigén vagy nitrogén – is tartalmazzák. Ezért az alkaloidok rendszerezésének alapja a vegyületben előforduló heterociklikus alapváz.
Általában színtelenek, szabad állapotban vízben rosszul oldódnak, savakkal azonban jól oldódó, könnyen kristályosodó sókat alkotnak. A természetben is sóik formáiban találhatók meg. A növény minden részében keletkezhetnek, de vándorlás útján fel is dúsulhatnak. Gyakran ugyanabban a növényben több alkaloida is található, amelyek rendszerint rokon szerkezetűek. A legnagyobb mennyiségben előforduló alkaloidot főalkaloidnak, a többieket mellékalkaloidoknak hívjuk.
Az alkaloidok akár szándékos, akár véletlen úton, de bekerülnek a táplálékláncba, végül az emberi szervezetbe. Arról, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben vannak jelen mindennapi élelmiszereinkben,  gyógynövényeinkben, illetve az állati takarmányokban viszonylag kevés információval rendelkezünk.
A mák és a mákgubó alkaloidjai régóta ismertek és mennyiségük ismerete mind a táplálkozás (étkezési mák), mind a gyógyszergyártás (gubó), mind a kábítószer elleni küzdelem céljából fontos (ópium).
A tropán alkalidok, konkrétan az atropin és scopolamin is rendkívül erős fiziológiai hatással bírnak, amelyet a gyógyszergyártás ismer, de az atropin-tartalmú növényi részek súlyos mérgezéseket okozhatnak (csattanó maszlag).
A harmadik csoport az ergot alkaloidok átmenet a mikotoxinok és alkaloidok között, mivel egy gomba (Clavices purpurea, anyarozs) termeli. A tropánokhoz hasonlóan gyógyszeripari és élelmiszerbiztonsági jelentőséggel bírnak.