Miért fontos, hogy szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk?

Miért fontos, hogy szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szezonális ételek fogyasztásának fontosságát

A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, hiszen a bennük található tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzéséhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szezonális ételek fogyasztásának fontosságát, ami elsőre nagy kihívásnak tűnhet, de szerencsére megtalálhatjuk a megfelelő alternatívákat.
 
Szerencsére egyre inkább kezd beépülni tudatunkba, hogy a helyi termelők termékeit részesítsük előnyben, továbbá friss idénygyümölcsöt és szezonális zöldségeket válasszunk. Ez főleg azért fontos, mert a szezonnak megfelelő étkezéssel étrendünk összhangban lesz az évszakokkal, tehát akkor fogyasztjuk az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, amikor annak természetes betakarítási, szüretelési időszaka van.
 
Ezzel kimondottan változatossá tehetjük étrendünket, tavasszal például leginkább zsenge leveles növényeket fogyasszunk, míg ősszel a lassan termő zöldségekből válogassunk, amelyek kimondottan gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban. Nyáron vagyunk leginkább elkényeztetve ezen a téren, ilyenkor ugyanis a legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez könnyen hozzájuthatunk helyi termelőktől. Ezzel ellentétben télen viszonylag kicsi a választék, ilyenkor a hosszan tárolható termékeket keressük. A gyökérzöldségekkel például fedezhetjük a napi tápanyagbevitelt – a zeller, a cékla, a jégcsapretek, a paszternák, a fekete retek, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér, mind sokféleképpen elkészíthető. Télen hüvelyeseket – többek között babot és lencsét – is fogyasszunk, a káposzta- és hagymafélék pedig bármelyik évszakban tökéletes választást jelentenek magas C-vitamin tartalmuk miatt.
 
A szezonalitás mellett az is fontos, hogy az általunk fogyasztott zöldségek és gyümölcsök hogyan jutnak el a tányérunkra. Ugyanis a helyi termelőktől származó áruk nem csak frissebbek, mint a világ másik feléről érkező termékek, de fogyasztásuk egyúttal jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, továbbá vásárlásukkal támogathatjuk a helyi közösséget is.
 
Amennyiben a helyi termesztésű idényzöldségek és gyümölcsök mellett tesszük le voksunkat, nem csak az egészségünknek, de a környezetünknek is sokat kedvezünk, és előnyben részesítjük az ökológiai fenntarthatóságot is. Ráadásul a helyi gyümölcs vagy zöldség hamar az asztalunkra kerül, akkor a tápértéke is jobb lesz. 
 
A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása izgalmassá és változatossá teszi az étkezésünket. Étrendünk folyamatosan megújul, ráadásul felfedezhetjük, hogy az egyes termések íze változó – márpedig, ha nyáron a legfinomabb a sárgabarack, akkor miért ennénk a silány utánzatát tél közepén? A folyamatosan elérhető, túl nagy választék miatt sajnos elfelejtettük, hogy milyen jó érzés tud lenni a várakozás, az izgalom, amelyet akkor érzünk, mikor érik az eper, a cseresznye, a körte… Térjünk vissza hát a természet ritmusához, hiszen ezzel könnyedén biztosítjuk a saját szervezetünk számára az aktuális tápanyagszükségletet, és még a környezetet is kevésbé terheljük meg.
 
Rovatunkban mostantól rendszeresen beszámolunk az épp elérhető szezonális zöldségekről és gyümölcsökről, ezzel is segítve az eligazodást az egészséges életmód területén!