Miért jó a pálmaolajmentes?

Miért jó a pálmaolajmentes?

Mi az a pálmaolaj? Miért figyelj oda a használatának kerülésére?

A pálmaolaj és pálmazsír az olajpálma gyümölcséből készül sajtolással. A pálmaolaj egy olyan növényi
olaj, amelyet rengeteg termékben alkalmaznak olcsósága miatt, kezdve a dízelautókkal, a
gyorsfagyasztott pizzán és a legtöbb édességen át, a kozmetikai termékek széles körében, egészen a
tisztítószerekig. Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeriparban használják
fel, de ott van a samponokban és tisztítószerekben egyaránt.
 
Nagyjából a szupermarketek áruválasztékának felében megtaláljuk valamilyen formában, állítja a WWF statisztikája.
Az üzemi mennyiségű pálmatermékek előállításához több hektár pálmaültetvényre van szükség.
 
A termelés fokozása érdekében az olajpálma-termesztő cégek a mezőgazdasági területek növeléséért
csatornákat építenek az erdőkön keresztül, hogy a lápokat kiszárítsák, majd felégessék. A felégetett
erdő nem képes már megújulni, az égés során mérhetetlen mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.
 
A világ egyre növekvő pálmaolaj igényének kielégítésére rengeteg esőerdőt égetnek fel és irtanak ki
napjainkban Indonéziában és Malajziában azért, hogy újabb olajpálma ültetvényeket telepítsenek. A
hatalmas erdőtüzek milliók életét veszélyeztetik, kihalás szélére sodortak állatfajokat, és a globális
klímára is hatalmas veszélyt jelentenek, hiszen az erdőtüzek pár hónapos széndioxid kibocsátása nagy
ipari országok éves emissziójával vetekszik.
 
Mondj nemet erre a környezetpusztításra azzal, hogy pálmaolajmentes termékeket választasz!