Miért szaunázz rendszeresen?

Miért szaunázz rendszeresen?

Ezért!

A szauna szó hallatán legtöbben lazításra és a hűléses betegségekkel szembeni védelem fokozására gondolnak. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy sok krónikus betegség esetében a rendszeres szaunázás kifejezetten jótékony hatású, azonban ezzel kapcsolatban mindenképp kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. Izzadj, gyógyulj! Miért szaunázz rendszeresen?

A szaunában a bőr hőmérséklete, valamint kis mértékben (kb. 1 °C-kal) a test maghőmérséklete is emelkedik. (Maghőmérsékletnek nevezzük a test belsejében mérhető hőmérsékletet.) Testünk erre verejtékezéssel reagál. A rendszeres szaunázás hatására edződik testünk azon képessége, hogy a hőmérsékleti emelkedést izzadással egyenlítse ki, ezzel párhuzamosan csökken az a hajlamunk,hogy izgalom hatására verejtékezzünk. Hosszú távon a bőr hőmérséklete megemelkedik a vérkeringés javulása miatt, miközben a test maghőmérséklete csökken. Az alacsonyabb maghőmérséklet a statisztikai adatok szerint élettartam-növelő hatású, ezért a rendszeresen szaunázók életkora - attól függően, hogy mikor kezdték el a szaunába járást - két-három évvel magasabb az átlagnál.

Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy az igazi szaunázás „váltóinger”, tehát a felhevülést rendszeresen meg kell szakítani a test lehűtésével. Ennek hiányában nem érvényesül a szaunázásnak keringésünkre gyakorolt kedvező hatása.

Erősíti továbbá az immunrendszert. A hűlésekkel szembeni erőteljesebb ellenállás a rendszeres szaunalátogatás megkezdésétől számított három hónap múlva tapasztalható, de csak akkor áll fenn tartósan, ha továbbra is rendszeresen szaunázunk (hetente egy-két alkalommal). Az ellenálló képesség erősítésében az alábbi tényezők játszanak fontos szerepet:

• a hőháztartás optimalizálása javítja a bőr és a nyálkahártyák keringését,

• a keringésszervrendszer stabilizálódik,

• a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozottan működik,

• az immunrendszer stimulálódik.