Milyen dobozban érdemes élelmiszert tárolni?

Milyen dobozban érdemes élelmiszert tárolni?

Nem mindegy, hogy milyen anyagból van és a későbbiekben mire használjuk.

Sokunknak gondot okoz, hogy az ételeket, élelmiszereket miben tároljuk. Sok háztartásban lehet látni, hogy újrahasznosítanak egyes élelmiszercsomagolásokat, ám nem mindegy, hogy milyen anyagból van és a későbbiekben mire használjuk.

Melegítésre, párolásra, olvasztásra sokan használják a mikrohullámú sütőt. Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem minden edény alkalmas ilyen jellegű használatra. Minden esetben olvassuk el az adott gép használati utasítását és nézzük meg az edényeinken, vagy azok csomagolásán található jelöléseket. Műanyag edényt ne használjunk mikrohullámú sütőben, még ha arra alkalmasként is jelölik, mert káros anyagok oldódhatnak ki belőle. Margarinos dobozban, vagy joghurtos dobozban sose melegítsünk ételt, mert nem hőstabilak. Meleg hatására eldeformálódhatnak, megolvadhatnak és akár káros vegyi anyagok is kioldódhatnak az élelmiszerbe. A hőálló üveg-, kerámia- és porcelánedények használhatók mikrohullámú sütőben, de hajlamosak nagyon átmelegedni, ezért kivételükhöz mindig használjunk edényfogó kesztyűt vagy konyharuhát.

Ha műanyag edényben tárolunk élelmiszert, részesítsük előnyben a 2, 4 és 5 számmal jelölt polietilén és polipropilén műanyagokat, de mikróban ezekben se melegítsünk ételt.
 
A fagyasztásra alkalmas edények olyan anyagból készülnek, amelyek képesek valamennyit tágulni, így a fagyasztás során fellépő méretnövekedés (kifagyó víz) miatt sem deformálódnak el véglegesen, illetve attól sem kell tartanunk, hogy a hosszabb fagyasztóban történő tárolás közben elrepednek. Kaphatók direkt fagyasztásra alkalmas mélyhűtő tasakok, melyek nem szakadnak-, lyukadnak ki, az élelmiszerek fagyasztása, tárolása közben. 
A szárazáruk tárolására praktikusak lehetnek a csatosüvegek, vagy a fém- és kerámiadobozok azoknak az élelmiszernek, amelyeknek nem tesz jót a fény.