Mit jelentenek az E-számok?

Mit jelentenek az E-számok?

Mit jelölnek pontosan az E-számok? Az alábbiakban választ adunk e kérdésekre.

Az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó uniós jogszabályok azon az elven alapulnak, hogy csak azon adalékanyagok használatát engedélyezik, amelyek átmentek egy teljes körű biztonsági értékelésen. Ennek ellenére az európai fogyasztók közel 66%-át aggodalommal tölti el az adalékanyagok jelenléte az élelmiszerekben. De mik is valójában azok az élelmiszer-adalékanyagok? Mit jelölnek pontosan az E-számok? Az alábbiakban választ adunk e kérdésekre.   
 
A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint élelmiszer-adalékanyag minden olyan, tápértékkel rendelkező vagy nem rendelkező anyag, amely:
 
    • rendszerint nem kerül fogyasztásra élelmiszerként, emellett
    • rendszerint nem jellemző összetevője az élelmiszernek, ugyanakkor
    • az élelmiszerek előállításakor vagy kezelésekor (többek között elkészítésekor, csomagolásakor, tárolásakor, szállításakor, stb.)
    • technológiai vagy érzékszervi javítás céljából célból
    • szándékosan adják az élelmiszerekhez, és ennek eredményeként
    • önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik, illetve válhat.
 
Egy adott anyagot tehát alapvetően akkor sorolnak az adalékanyagok közé, ha az anyag elsősorban technológiai okokból kerül felhasználásra. Az aromák, a vitaminok, illetve más természetes vagy természetazonos anyagok azonban, melyeket az élelmiszer tápértékének, illatának vagy ízének megváltoztatása céljából alkalmaznak, az élelmiszer-összetevők közé tartoznak. A határok nem élesek; a besorolásnál a felhasznált mennyiség mellett elsősorban az anyag élelmiszerben való alkalmazásának célja a döntő.
 
Mit jelöl az E-szám?
 
Az E betű Európát jelenti. Az E-szám alapvetően azt tanúsítja, hogy az adott anyagról az Európai Unió engedélyeztetési eljárása során úgy találták, hogy az anyag:
 
    • a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti
    • alkalmazása technológiailag szükséges
    • mindenkori alkalmazása nem szolgál a fogyasztó megtévesztésére
    • megfelel az uniószerte kötelező, részletesen meghatározott tisztasági követelményeknek.
 
Az adalékanyag E-száma az a kód, melynek segítségével az országok hivatalos nyelvétől függetlenül minden anyag egyértelműen azonosítható. Maga a szám nem értéket jelöl. A számok odaítélésekor igyekeznek a Nemzetközi Számozási Rendszer (International Numbering System, INS) élelmiszerkódexében szereplőkkel azonos számokat adni.
 
Az E betű utáni számcsoport tehát konkretizálja, hogy melyik adalékanyagról van szó:
 
    • 100-181 – Színezékek
    • 200-297 – Tartósítószerek
    • 300-386 – Antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok
    • 400-495 – Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgálószerek
    • 500-585 – Savanyúságot szabályozó anyagok és csomósodást gátló anyagok
    • 600-671 – Ízfokozók
    • 700-772 – Antibiotikumok
    • 900-999 – Egyéb (gázok, édesítőszerek stb.)
    • 1105-1510 – Újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem
 
Mentesek-e az adalékanyagoktól a bioélelmiszerek?
 
Nem feltétlenül. Az EU Ökorendelete azonban a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Színezékek, édesítőszerek, stabilizátorok és ízfokozók egyáltalán nem alkalmazhatók. Emellett a biotermékekben csak abban az esetben engedélyezett az élelmiszer-adalékanyagok használata, ha az adott termék ezen anyagok nélkül nem állítható elő és nem tartósítható. Az ökológiai gazdálkodók szervezeteinek ajánlásai gyakran szigorúbbak, mint az EU Ökorendelete.
 
Rovatunkban mostantól rendszeresen foglalkozni fogunk egy-egy adalékcsoporttal, hogy még tudatosabban válogathassatok az üzleteik polcain felsorakoztatott áruk között az egészségetek megőrzése érdekében!