Moxaterápia

Moxaterápia

Ez az ősi gyógymód egy kevésbé elterjedt, ritkábban alkalmazott módszer, pedig érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

Egy ősi kínai mondás szerint; „amit a tű nem gyógyít, gyógyítja a moxa”.  A moxaterápia gyógymódról azt tartják, hogy ott is tud segíteni, ahol az akupunktúra hatástalan. A moxaterápia a bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését. Ez az ősi gyógymód egy kevésbé elterjedt, ritkábban alkalmazott módszer, pedig érdemes közelebbről is megismerkedni vele.
 
A moxaterápia egyidős az akupunktúrával, sokan úgy tartják, hogy idősebb is nála. Az akupunktúra elméletét használja fel a gyógyításra, de önálló kezelési ág. Jól példázza a tűznek az ember és a gyógyítás szolgálatába állítását. Ez az eljárás ugyanis a bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését. Ritkábban alkalmazott módszer, ezért nem annyira ismert. A moxaterápia lényege, hogy az akupunktúrás pontok fölött gyógynövénygolyót, vagy rudat éget a gyógyító. Az égő moxa nem érintkezik a bőrrel, csupán a hő hatol be az adott ponton a testbe.
 
Mi a moxa? 
Jól, és sokáig parázsló gyógynövény szárítmány, melynek alapja a fekete üröm (Artemisia vulgaris). A moxa szó maga égő füvet jelent. Az üröm égetése során keletkező nagy meleg (keserű, savas és meleg, vagyis tiszta Yang ) energia, mely a test belső folyamataiban akadályelhárító szerepet tölt be. A moxálás lényegében egy energetikai kiegyensúlyozó folyamat. Biztosítja a lehetőséget a belső energia növelésére, ezáltal betegségmegelőzésre, illetve krónikus, elhúzódó, mélyen beivódó betegségekre jelent gyógyírt. A hő elősegíti a vér és a csí (energia) keringését, erősíti az immunrendszert, energiablokádokat old, kiválóan alkalmas a fájdalom csillapítására, a betegség elűzésére az általános jó közérzet beállítására.
 
Mikor alkalmazzuk a moxázást?
Alapvetően a moxa kezelés feltöltő hatású, tehát minden csi elégtelenség, és a meridiánokban az energia elakadása okozta kórképekben használható. Különösen alkalmas, a hideg, a nedvesség és a szél okozta megbetegedések gyógyítására. A teljesség igénye nélkül az alábbi esetekben alkalmazandó:
 
-  Elsősorban a Yin túlsúlya esetén jelent megoldást, hiszen a moxálás hővel járó gyógymód, azaz Yang energia. Yin túlsúly, illetve Yang energiahiány van jelen akkor, ha fáradékony, aluszékony, gyenge, sápadt, lelassult, fázós, alulmotivált, kedvetlen, nehézkes az ember.
 
-  A meleg ellazítja a görcsös izmokat, oldja a fejet sokszor abroncsként szorító fájdalmat.
 
-  Merev, nehezen mozgó ízületek, izmok, kéz, láb, nyak, váll – hideg okozta blokkolt állapotainak megszüntetésére is alkalmas.
 
-  Segíti a véráram frissülését, a pangó salakanyag kiürülését, így renyhe bélmozgás esetén – ami rendszeres tornával és egészséges táplálkozással teljesen elkerülhető – hatással van a feldolgozásra már alkalmatlan „anyag” távozására.
 
-  Minden megfázásból eredő betegség esetén érdemes bevetni, mert nagyon hatásos.
 
- Nagyon jótékony hatású hideg kéz, hideg láb esetén. Felmelegíti, és hosszú távon javítja a keringést.
 
- Hatásos ez a kezelés vissza-visszatérő fülcsengés esetén, melyet a stressz súlyosbít.
 
- A menstruációs gondok egy részénél, impotenciánál valamint vese- és hólyagproblémák esetében is jótékony hatású.
 
- Krónikus asztma és légúti allergia esetén is be kell vetni, mert jelentős javulás érhető el általa.
 
– A nedvesség okozta ízületi panaszoknál, amikor a végtagok elnehezülnek, zsibbadnak, ödémásodnak, akkor is alkalmazni kell.
 
S nem beszéltünk még a legfontosabbról, a kínai orvoslás alapvető látásmódjáról, a megelőzésről, azaz az immunrendszer edzéséről. Moxálni akkor érdemes igazán, amikor nincs semmi baj, ezzel együtt azt szeretnénk elérni, hogy ne is legyen.
 
Nem alkalmazható a moxakezelés:
•  kismamáknak
•  fertőző, lázas betegeknek
•  heveny betegségtünetek jelentkezésekor
•  sebes bőrön
•  sem jóllakott, sem éhes emberen
•  az arcon, és más intim, érzékeny testrészen.
 
Az égetés módjai
 
• Az égés folyamata közvetlenül a bőr felett zajlik. A moxa golyókat, -kúpokat egy alátétre helyezik, mely adott esetben lehet gyömbér, fehérrépa, fokhagyma stb. Ezek saját tulajdonságainkál fogva is gyógyhatással bírnak.
 
• Kiválóan kiegészíti egymást a hőenergia és az akupunktúrás tű pontosan célzott szúrása. Ekkor az akupunktúrás tűk tetejére kis ürömfű labdacsokat helyeznek, meggyújtják, s míg szépen, nagyon lassan megtörténik az égés, a hőenergia a tűkön keresztül egészen pontosan a kívánt meridián-pontba áramlik.
 
• Készülnek speciális moxa rudacskák is, melyeket meggyújtott állapotban a terapeuta mozgat a nem jól működő meridián mentén, illetve a meridián-pontok fölött.
 
• Helyi melegítés elérhető más formákban is, például meleg sóval, vagy bőrpírt okozó, melegítő hatású krémek felkenésével, elektromos készülék igénybevételével. Az ősi moxa technikákat azonban nem váltja ki semmilyen más módszer.