Műanyagmentes július - tippek a műanyag hulladék csökkentéséhez

Műanyagmentes július - tippek a műanyag hulladék csökkentéséhez

Íme, néhány tipp, hogyan tartsd be a műanyagmentes július elvét a gyakorlatban is.

Használj vászontáskát!
A bevásárlásnál nagyon könnyen kiváltható a műanyag szatyrok és zacskók használata egy kis odafigyeléssel.
 
Készülj tudatosan a bevásárlásra: vigyél magaddal saját vászontáskát, vagy többször használható, strapabíró szatyrot. A már megunt ruhákból is készíthetsz egyedi vászontáskát, így két legyet ütsz egy csapásra!
A zöldséget és kiflit se eldobható műanyagba tedd!
 
A zöldségek, gyümölcsök egy részét simán lehet csomagolás nélkül egyenesen az otthonról hozott vászontáskába helyezni: ha csak két szem almát vagy egy fürt banánt veszel például, gond nélkül haza tudod vinni a vászontáskádban. Arra az esetre, ha külön kisebb zacskókra van szükséged, remek megoldás régi függönyanyagból vagy más vékony textilből készíteni tartós vászonzsákokat erre a célra.
 
Ha nem vagy „csináld magad” típus, van olyan bolt, ahol vásárolni is tudsz ilyet!
 
Mondj nemet a szívószálra!
A szívószál használata egyes kivételes élethelyzeteket leszámítva teljesen felesleges. Ha szórakozni mész, az ital rendelésekor előre szólj: te nem kérsz szívószálat. Évente csak a hazai vendéglátóhelyekben annyi szívószálat használunk, amennyivel 2 és félszer körbe lehetne érni a Földet – itt az ideje változtatni!
 
Légy PET-mentes!
Hordj magadnál tartós kulacsot, amiből friss csapvizet fogyaszthatsz! A friss, hideg csapvíznél nincs, ami jobban oltaná a szomjat. Itt a kánikula: a PET-palackba csomagolt cukros üdítők helyett válassz egy neked szimpatikus kulacsot, nem fogod megbánni. Rengeteg méretű, anyagú, stílusú kulacs érhető el: üveg, tartós műanyag, víztisztítós, színes, kicsi, nagy… Hidd el, egy idő után el sem akarsz majd indulni sehová a kedvenc kulacsod nélkül! Egy közösségi szerkesztésű térképen meg is tekintheted, hogy Magyarországon milyen vendéglátóhelyeken (vagy egyéb helyszíneken) tudod újratölteni gond nélkül a palackod. Ha a csapvíz helyett másra vágysz, válaszd a betétdíjas termékeket. Magyarországon elképesztő mennyiségű, évente másfél milliárd pillepalack kerül forgalomba, ennek pedig kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra. Az újrahasznosítás fontos, de nem mentheted fel a rengeteg PET-palack használatát pusztán azzal, hogy szelektíven gyűjtöd. Mondj nemet a PET-palackra!
 
Viszlát, eldobható műanyag pohár!
Szórakozóhelyeken, fesztiválokon mindig legyen nálad egy jól bevált repohár, ezzel rengeteg felesleges műanyag szeméttől kíméled meg a bolygót. Gondolj bele, egy italt hány percig fogyasztasz – az utána eldobott műanyag pohár viszont évszázadokig nem bomlik még le. Ez így nincs rendben.
 
Ha bulizni indulsz, lapuljon a táskádban egy repohár!
 
Válaszd a felesleges csomagolóanyagtól mentes termékeket!
Biztos te is láttál sokkoló képeket teljesen feleslegesen több réteg műanyagba csomagolt ételekről, gyümölcsökről, zöldségekről. Ez tényleg elképesztően bosszantó tud lenni, de ne feledd: minden egyes vásárlás egy szavazat! Ha megveszel egy ilyen terméket, azzal ennek a terméknek a gyártóját támogatod – az üzlet pedig, ahol beszerezted, újat fog ebből a fölöslegesen csomagolt termékből rendelni, hiszen „jól fogy”. Már Budapesten is van csomagolóanyagmentes bolt, de minden üzletben és a piacon is keresd az olyan termékeket, amelyek nincsenek, vagy alig vannak becsomagolva.
 
Kajarendelés? Inkább főzz!
Ha nagyon gyakran rendelsz ételt, érdemes átgondolni: nem lenne-e jobb főzni, magaddal vinni egy kis nasit, vagy együtt ebédelni a munkatársakkal egy közeli helyen? Persze mindenkinek előfordul olyan napja, amikor egyszerűen még a kisboltig lemenni is lehetetlennek tűnik, ilyenkor szoktunk a kedvenc házhozszállítónkhoz fordulni. Ha sehogy sem tudod elkerülni a házhozszállítást, próbálj olyan étteremtől rendelni, akik nem eldobható műanyagba csomagolnak.
 
Válassz műanyag csomagolás mentes kozmetikumokat!
Mosószer, sampon, tusfürdő, szappan… a lista igen hosszú a háztartási kozmetikumok és más szerek terén. Itt is válassz olyan megoldásokat, amik nem járnak felesleges hulladékkal. Válassz csomagolásmentes kemény szappanokat és samponokat, ha pedig van rá lehetőséged, olyanbüzletben vásárold pl. a mosószert, ahol újratöltik neked! Jó megoldás, ha hígítható, koncentrált vegyszereket veszel, így arányosan kevesebb csomagolóanyagot kapsz hozzá.
 
Fogyassz kevesebbet!
Általánosságban érdemes mindig belegondolni, valóban szükséged van-e arra az új termékre. Szükséges egy új mobil? Egy új ruhától jobban érzed majd magad? Kell még az a sokadik sör ma este? Biztos szükséged van arra a sokadik konyhai kütyüre? A fogyasztói társadalom gyermekeiként tudatosan fel kell tegyük magunknak ezt a kérdést minden alkalommal, hiszen minden arra ösztönöz  körülöttünk: vásárolj! Állj meg egy pillanatra és fontold meg, tényleg szükséged van-e erre.