Naspolya – miért egyél sokat belőle?

Naspolya – miért egyél sokat belőle?

A naspolya kifejezetten a tél gyümölcse, mivel novemberben érik be, így fogyasztása még
decemberben is erősen ajánlott! Ha az íze nem elég indok, azt is megmutatjuk, miért szuper
egészséges a naspolya, hiszen bővelkedik jótékony összetevőkben és egészségvédő
tulajdonságokban.
 
A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez
hasonlóan képlékeny. Egyes források szerint Japánból származik, míg máshol úgy tartják, hogy egy
kínai kantonból lopták át Európába. Ám az biztos, hogy Kelet- és Délkelet-Európában erdőszéleken,
cserjésekben vadon is megterem.
 
Általában október végén, november elején szüretelik, ekkor a friss naspolya húsa még kemény,
krémszínű és tulajdonképpen élvezhetetlen. Hetekig is érlelik - ezalatt a húsa megpuhul, bebarnul, a
héja pedig könnyen leválik. Az érett naspolya héja nagyon vékony, így ha piacon válogatjuk, óvatosan
kell bánni vele, nehogy megnyomódjon, kiszakadjon.
 
A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az
almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. Rokonaihoz hasonlóan
magas a pektin tartalma. A pektin segíti az anyagcserét és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Ez
az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a
nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a
panaszokat, sőt a rendszeres nyers naspolya fogyasztása rendszerezi a székletet.
 
További jótékony hatásai:
1. Gazdag vitaminokban
Még az almánál is több C-vitamint tartalmaz, de emellett nagy mennyiségben van jelen benne a B1-
vitamin és az A-vitamin előanyaga, a karotin. Ezen kívül pedig magas a szénhidrát- és a
pektintartalma is. Érdemes sokat enni belőle, mert a téli megfázásokat teljes mértékben el tudja űzni.
Ásványi anyagokban is bővelkedik: vasat és kalciumot is tartalmaz,emellettkálium,mangán és cink is
található benne. Vérszegényeknek különösen javasolt a gyümölcs fogyasztása.
2. Hatásos antioxidáns
A naspolyában megtalálható tápanyagok segítenek a szabad gyökök megkötésében. Hatékony
antioxidáns, így erősíti a védekező rendszered. Legjobb, ha nyersen – piacon, zöldségesnél – szerzed
be, és frissen fogyasztod.
3. Segíti az emésztést
A már említett pektintartalmának köszönheti azt is, hogy pozitív hatással van az emésztőrendszerre.
A gyomorban megkönnyíti az elfogyasztott ételek megemésztését, a belekben pedig segíti az
emésztés jótékony működését. Hatásos hasmenés és székrekedés ellen is, ráadásul a gyümölcs rostjai
lassítják a szervezetbe jutott szénhidrátok felszívódását is, ezáltal a vércukorszint nem emelkedik
meg kórosan.
4. Gyulladások ellen
Már a népi gyógyászat is használta a naspolyát különösen gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt. A
naspolya terméséből és leveléből készítették azt a főzetet, amely hatásos volt a fog-,
ínygyulladásokra, de a torokban fellépő gyulladások ellen is hatásos. Meleg tea helyett válaszd
nyugodtan a gyümölcsöt.
5. Hatékony bőrápoló
Hatásaiból a szépségipar sem marad ki. Nem csak a különféle betegségek gyógyítására alkalmazható,
hanem a bőrápolásban is számtalan módon tud segíteni. Főleg hidratáló és regeneráló hatása miatt
érdemes alkalmazni, enyhíti a ráncokat, feszesíti a bőrt. Ráadásul a naspolyából készült
készítményeket minden bőrtípusra használhatod.
 
Felhasználása:
A naspolyából általában lekvárt készítenek, de lehet belőle zselét is főzni. Az ünnepnapok
gyümölcstálját a naspolya is színesíti, sőt még a karácsonyfára is fel lehet függeszteni.
 
Naspolyalekvár – ha egy kis különlegességre vágysz:
Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya, 50 dkg nádcukor.
A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, kézzel összenyomkodjuk,
majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg az egész szét nem esik.
Szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan
kevergetve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk 24
órán keresztül. Az elkészült finomságot szinte bármilyen süteményhez felhasználhatjuk.
 
Jó étvágyat kívánunk!