Ne öntsd ki a használt étolajat!

Ne öntsd ki a használt étolajat!

Szalagos fánk, rántott hús, hasábburgonya – néhány közkedvelt étel, melyek sütéséhez étolajat (zsírt vagy más növényi olajat) használunk.

A használt olaj leadás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen egyetlen csepp olaj akár 1000 liter édesvizet is beszennyezhet. Az alábbi cikkből megtudhatod, hol adhatod le a veszélyes hulladéknak számító használt étolajat.
 
A mai konyhákban leggyakoribb napraforgó olaj relatíve alacsony égéshője miatt hamar elhasználódik – ahogy mondani szokás, elfárad -, cserélni kell. A sütés folyamán bomlástermékek halmozódnak fel, a zsiradék kellemetlen szagú lesz, habos, az íze keserű, az edény alján pedig égett anyagok rakódnak le. A tönkrement sütőolajat nem szabad tovább használni!
 
Egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.
 
Sok ezer háztartásban úgy szabadulnak meg a használt sütő-és étolajtól, hogy a lefolyóba öntik, ami a lehető legrosszabb megoldás. A háztartásokban, vendéglátó egységekben, intézményekben stb. összegyűlt használt sütőolaj leadható a kijelölt MOL benzinkutakon, ahonnan a Biofilter Kft-hez kerül hasznosításra. Országosan jelenleg több mint 350 töltőállomáson adható le elhasznált étolaj. Lakossági hulladékudvarokban is átveszik a használt sütőolajat a flakonjával együtt.