Növényi antibiotikumok

Növényi antibiotikumok

Ismerjünk meg a növényi antibiotikumok közül párat.

yógynövényekkel hatékonyan támogathatjuk immunrendszerünket a kórokozókkal szembeni
küzdelemben. Így gyorsan visszanyerhetjük és sokáig megőrizhetjük egészségünket. Ismerjünk meg
hát a növényi antibiotikumok végtelen tárházából most párat.
 
Bakteriális fertőzések kezelésére kiválóan alkalmas a kakukkfű, amelyből számtalan gyógyhatású
készítményt gyártanak, főképp köhögés elleni szirupokat. A népi gyógyászatban a kakukkfüvet a
„szegény ember antibiotikumaként” ismerik. A kakukkfű köptető, slejm- és görcsoldó hatású a
légutakban, ezért a görcsös hörghurut és szamárköhögés eseteiben alkalmazzák leggyakrabban. A
vírusos eredetű hűlésekben alkalmas a bakteriális felülfertőződés megelőzésére.
 
A légutak, valamint a húgyutak bakteriális fertőzéseiben az utóbbi években a mustárolaj-glikozidok
hatóanyagcsoportja tett szert kiváló hírnévre. Ezt a hatóanyagtípust minden keresztesvirágú
növényben megtaláljuk. Ide sorolhatók a zsázsa, a retekfélék, a torma, minden káposztaféle és
természetesen a mustár. Mivel az elfogyasztott mustárolaj-glikozidok a tüdőn és a veséken keresztül
választódnak ki, e helyeken képesek kifejteni antibiotikus hatásukat.
 
A medveszőlőlevél szintén tartalmaz széles hatásspektrumú antibiotikus hatóanyagot (arbutint) az
alsó húgyúti fertőzéseket okozó csírák ellen. Ez a vegyület a hangafélékben található, tehát a fekete-
és a vörös áfonya leveleiben, valamint a közönséges csarabban is. Mivel a medveszőlő levelei magas
csersavtartalmuk miatt gyomorirritálóak, teaként inkább csak keverék formájában vagy kivonatként,
növényi orvosságként alkalmazzák; utóbbi esetekben jól tolerálható.
 
A sebészeteken, az intenzív- és az újszülöttosztályokon komoly fenyegetést jelentenek az
elfertőződött sebek. Az orbáncfű piros színű olaját már régóta alkalmazzák zárt sérülések, zúzódások,
égések, valamint idegfájdalmak kezelésére. Képes gátolni a seb körül megjelenő baktériumok
szaporodását, ami a hiperforin nevű hatóanyagának köszönhető.