Ötletek az egyszer használatos, eldobható tárgyak kiváltására

Ötletek az egyszer használatos, eldobható tárgyak kiváltására

A háztartásunkban keletkező hulladék csökkentése kiemelt téma napjainkban.

A PET palack helyett használható kulacs, vagy a műanyagzacskók alternatívájaként magunknál hordott vászonzsák már mindenkinek ismerős megoldások. Azonban számos más módszerrel is kiválthatjuk az egyszer használatos tárgyak használatát, ami gyakran olcsóbb is, és csak egy kis odafigyelést igényel.
 
Szendvicsek, sütemények, kekszek és egyéb "elviteles" ételek csomagolásánál az eldobható alufóliánál, folpacknál összehasonlíthatatlanul kevesebb hulladék keletkezik a mosható fémdoboz, belülről vízhatlan anyagból készült csomagoló zsák, vagy a méhviaszos kendő használatakor, amit egyébként házilag is el lehet készíteni. Érdemes kitapasztalni, hogy kinek mi a legpraktikusabb. Szerencsére ezeket a termékeket nem csak erre az egy célra lehet felhasználni, a méhviaszos kendő például a hűtőben való tárolásnál is segítséget nyújthat.
 
Jóval kevesebb csomagolása van a kimérősen, vagy akár egy nagy fémdobozban vásárolt teának, mint az egyesével csomagolt, majd utána még egy helyes dobozba tett és műanyag fóliával bevont filteres kiszerelésnek. 
 
Vaníliás cukor helyett vanília és cukor. Ez a hulladékcsökkentő tipp, a pénztárcánkat is kíméli, mivel az egyesével megvett vaníliás cukor minimum ötször annyiba kerül, mint egy kiló cukorba belerakni pár vaníliarudat (plusz a kikapart magjait). Egy légmentesen záró edényben tárolva, mikor szükséges elővesszük, és már örülhetünk is a házi vaníliás cukrunknak.
 
Igaz, hogy a kávékapszulák egy része újrahasznosítható, de az újrahasznosítás is pénz, energia (és további környezetszennyezéssel jár), szemben azzal a változattal, ahol nem keletkezik a kávézaccon kívül felesleges/újrahasznosítandó szemét. Ilyen például a jó öreg "kotyogós" kávéfőző, vagy a nagyobb kávégépek, esetleg a cold brew eljárással készített kávé. 
 
A vegyszeres flakonok, háztartási takarítószerek nagy része a környezetet is szennyezi. A citromsav, szódabikarbóna, ecet különféle variációkban viszont csodákra képes a takarítás során, és általában szelektíven gyűjthető csomagolásban kapható, így környezet kímélő is egyben.
 
Műanyag flakonba csomagolt szemfesték- és sminklemosó helyett olíva-, szőlőmag-, jojoba-, kókusz-, mandula vagy argánolaj (bőrtípustól függően, érdemes többfélét is kipróbálni). Ha szerencsénk van, ugyanazt az olajat használhatjuk főzéshez, mint szépségápoláshoz. A műanyag flakonok problémája pedig ugyanaz, mint a vegyszereknél.
 
Egyszeri használat után kidobált, és a gyártásuk alatt brutális mennyiségű vizet elhasznált vattakorong helyett mosható arctörlő korongok, amiket használat után az ember csak simán bedob a törölközők mellé a mosógépbe. Igen, még így is kevesebb vizet használ el vele, ráadásul szemétből is kevesebb lesz.  
 
Eldobható pelus helyett mosható. Ahhoz, hogy mosható pelenka használatával elérjük a 40%-os CO2-kibocsátás csökkenést, a következőkre figyeljünk:
- Használjunk „A” energiahatékonyságú mosógépet.
- Teljes töltettel használjuk a mosógépet.
- Mosás előtt szárazon tároljuk a használt textilpelenkákat egy fedeles vödörben, amelybe illóolajat csöpögtettünk.
- Használjunk öko-mosószereket, és kerüljük a mesterséges fertőtlenítőt, öblítőszert, mert
csökkentik a textil nedvszívó képességét.
- Használjunk mosható betétet és törlőkendőt.
- Kerüljük a gépi szárítást.
- Használjuk a mosható pelenkát több gyerekünkön is, vagy adjuk tovább.
 
Papírszalvéta helyett mosható textilszalvéta. És ha felmerülne a szokásos ellenérv, hogy "de a mosás során is mennyi vizet használunk el, az pedig mennyire környezetszennyező" kiszámolták a papír-, a pamut- és a lenszalvéta ökológiai lábnyomát az előállítás és textiszalvéták esetében a mosás és szárítás vízigényét és széndioxidkibocsátását is beleszámítva. Azt vették alapul, hogy otthoni használat során nem mossuk ki minden használat után a textilszalvétát. Otthoni használat esetén a legkisebb ökológiai lábnyoma a lenszalvétának van, ezt követi a pamut, majd a papír.
 
Ha már úgy alakul, hogy valamihez elemet kell használni, akkor az újratölthető akkumulátorok hosszú távon nemcsak a veszélyes hulladék mennyiségét csökkentik, de még olcsóbbak is.