Pálmazsír

Pálmazsír

Megfelelő alternatívát és könnyen emészthető zsiradékforrást jelenthet a zsírfelszívódási, emésztési zavarban szenvedők számára is.

Az olajpálma a világ egyik legjelentősebb olajtermelő növénye. Az olajpálma terméshúsa és a magja 60-70% zsiradékot tartalmaz. A pálmazsírt a trópusi olajpálma gyümölcséből (magjából) nyerik. Délkelet-Ázsiában már régóta használják sütésre, főzésre és párolásra egyaránt. Glicerol tartalma miatt nehezen oxidálódik, ezért sokáig eltartható (hűtés nélkül is), és szilárd állagát is ez adja. Csak 34-36°C-on olvad fel, és magas hőállósága miatt (240°C) sütésnél többször is felhasználható. A pálmazsír teljes egészében növényi alapú zsiradék, amely jól emészthető, telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A zsírsavak mellett E-vitamin tartalma is jelentős. Megfelelő alternatívát és könnyen emészthető zsiradékforrást jelenthet a zsírfelszívódási, emésztési zavarban szenvedők számára is. A pálmazsír sütése közben nem szabadulnak fel káros anyagok, mint néhány egyéb zsiradékban, és felhasználása során nem hagy maga után kellemetlen szagot sem. A pálmazsír ajánlott sütemények, tészták, elkészítéséhez. Kevert tészták esetén helyettesítheti a vajat, margarint, olajat is. Friss zöldségfűszerekkel, hagymafélékkel dúsítva a vegetáriánus szendvicskrémeknek is kiváló alapanyaga.