Parfümök

Parfümök

mi rejtőzik bennük?

A parfümök illatanyagainak nagy ereje van. Javítják a hangulatot, növelik az önbizalmat, nosztalgikus hangulatot ébresztenek, erőt adnak és energetizálnak. Mitől működnek, és mi a titok nyitja? Az alábbi cikkben megtudhatod!

Fejillat, szívillat, alapillat (illatpiramis)

A jó parfüm hasonlít a tökéletesen megkomponált szimfóniához. Általában három illatjegyből áll. Ezek összhangja határozza meg, hogy milyennek ítéljük meg az illatot, és hogyan viseljük.

A leggyorsabban elpárolgó összetevők a fejillatok kategóriájába tartoznak. Ezek nyújtják az első benyomást – könnyed, rendkívül illékony aromák, melyek 5-30 perc alatt elenyésznek. Ezek az első „akkordok”. Hamar átadják helyüket a kompozíció legfontosabb illatjegyeinek, a szívillatoknak. Gyakran ezek már kezdetektől fogva ott lappanganak, azonban 10-30 perc kell nekik ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, melyek által az adott parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba (virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, stb.). Végül, jó pár óra elteltével az alapillatok is érezhetővé válnak – ezek ugyanis a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Lényeges jellemvonásuk, hogy fixálóanyagokként szolgálnak: lelassítják a könnyebb jegyek párolgását, és stabilitást kölcsönöznek nekik. Ezek aromája érezhető a legtovább, az alapillat akár egy napig is a bőrünkön marad. Az illatkompozíciók akár több száz illatjegyet is tartalmazhatnak, ezért általában csak a legdominánsabbakat tüntetik fel a William A. Poucher által, 1920-as években kifejlesztett illatpiramison.

Több száz parfümalapanyag létezik, mivel a természet igen bőkezű e tekintetben, illetve a parfümőrök képzelőereje és orra sem ismer határokat. Lássunk néhányat!

Virágok

A parfümériák legnépszerűbb virágai: magnólia, tubarózsa, ibolya, orchidea, frézia, jázmin, gyöngyvirág, rózsa, pacsuli, pünkösdi rózsa, tavirózsa és orgona. A lista igencsak hosszú. Néhány virág-illóolaj meglehetősen drága, pl. az ibolyaolaj is. Néhány csepp olaj előállításához fél hektárnyi területről kell az ibolyát betakarítani. Ugyanekkora erőfeszítést igényel a magnólia illóolaj készítése is. Ezek a virágok Észak-Amerikában, Kínában és Japánban nőnek, jellegzetesen édes aromájuk van. A legnépszerűbb és legkedveltebb virág a rózsa. Illata hosszantartó és testes. Az egyes rózsafajok más-más jegyekkel bírnak, az édestől egészen a pézsma jellegű illatokig.

Bizonyos virágok az illatukkal okoznak meglepetést, ilyen például a fás aromájú tubarózsa, ami a parfüm többi összetevőjének illatát kiemeli. A tubarózsa az egyik legdrágább parfümalapanyag.

Jázmin és magnólia

Ez a két virág gyakran így, párban fordul elő, mivel együtt tökéletes ultra-női és kifinomult kombinációt alkotnak. A jázmint hosszú ideje használja a kozmetikaipar. Az ókori görögök és az egyiptomiak illatolajokat készítettek a virágaiból. Ma többnyire parfümökhöz használják, többféle töménységben. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a jázmin illata nyugtató és lazító hatású. Belélegezve serkenti az agy érzelmek kiváltásáért felelős területeit. Hatékony, természetes ellenszere a stressznek, depressziónak és a fáradtságnak.

Mintegy 200 jázmin fajta terem Dél-Európában, Ázsiában és Afrikában. Virágait kézzel szedik, a hajnali órákban, így az aromájuk nem illan el. Egy kilogramm kivonat készítéséhez 200 kilogramm virágra van szükség.

A magnólia édes, de egyben citrusos illatjegyeket visel magán. Friss, buja és testes. Csakúgy, mint a jázmin, hangulatjavító és jókedvhozó.

Pézsma

Számos illat összetevője, mind női- mind férfiillatok terén. A pézsma régóta közkedvelt parfüm alapanyag. Érdekes módon, kezdetben ez az anyag egy olyan helyről származott, ami nem feltétlen a jó illatáról volt híres, vagyis a pézsmaszarvas pézsmamirigyéből, ami az állat végbélnyílásánál található. Ma már szintetikus úton állítják elő. Az illat nehéz, ugyanakkor meleg és érzéki. Méltóságteljes és pazar előkelőséget kölcsönöz még a leghétköznapibb illatkompozícióknak is. Hangulatjavítóként és afrodiziákumként is ismert.

Szantálfa

Meleg, balzsamos és különösen érzéki aromájú. Érdekes módon, a szantálfa illata csak húsz év elteltével nyeri el intenzitását - vagyis minél idősebb a fa, annál karakteresebb az illata.

Milyen hatása van? A szantálfa nyugtat, javítja az alvás minőségét, és növeli a libidót is. Romantikus alkalmakra tökéletes választás, így például randira vagy egy szertartással egybekötött vacsorához is megfelelő.

Cédrusfa

Nyugtat, és hosszantartó illatot áraszt. Az illatolaj az észak-amerikai vörös cédrusfából vagy a föníciai boróka fából származik. Leggyakrabban férfiillatokban használják.

Gyümölcsök

Körte, eper, barack, szilva és a citrusok - széles illatválasztékot kínálnak a parfümkészítők nagy örömére. A hidegen sajtolt narancshéjból erős, frissítő és édes aromájú esszenciát lehet kinyerni. A barack bársonyos jegyekkel bír, a körte és a szilva pedig a nyár legszebb pillanatait idézi fel.

A bergamottnarancs friss, aromás, édes illata, a női parfümök meghatározó eleme. Fantasztikus egyveleget alkot a virágos és citrusos aromákkal. Európába a britek hozták be a gyarmatosítás idején. Kellemes és meleg hangulatáért választották, és előszeretettel használták a háztartásokban a téli időszakban. Afrodiziákum, ami nyugtatja a testet, oldja a stresszt és a feszültséget.