Rózsa a szépség szolgálatában

Rózsa a szépség szolgálatában

Az idők során több kultúra is hasonlította a női szépséget a rózsa bársonyos finomságához

Ez a csodás virág azonban nem csak szimbólumként állja meg a helyét, de a belőle kivont olajnak köszönhetően nagyban hozzájárul a női szépség megtartásához is.
 
A rózsa évezredek óta rengeteg kultúrában kiemelkedő figyelmet kapott, varázslatos illatának és elbűvölő szépségének köszönhetően, de ezek mellett a testi és lelki gyógyító ereje is ismertté vált.
 
Több kutatás alátámasztja, hogy a rózsaolaj boldogsághormonokat szabadít fel. Az aromaterápia és szépségápolás során is kihasználhatjuk eme remek hatását.
 
A rózsasziromról
Őshazája Perzsia. Több mint 5000 faja ismert, tradicionálisan a konyhaművészetben és a parfümiparban használják, a szépségiparban a damaszkuszi rózsa legillatosabb fajtáját alkalmazzák.
 
A rózsaszirom kémiája: fenolos komponensei a benzopirán vázú polifenolok, antociánok és antocianidinek, tanninok, illóolajok, melyek a virág tömegének 1%-át is kitehetik. Több mint 1000 összetevőjéből közel 300-at izoláltak: főként monoterpének, sesquiterpének és aldehid típusúak.
 
Hatása a bőrre:
- Antioxidáns: szabadgyök megkötő hatású
- Segít a bőr öregedési folyamatainak mérséklésében. Javítja a bőr elaszticitását és selymességét, a bőr tápláltságát.
- Véd az UV sugárzás kollagén károsító hatásaitól. A kollagén és elasztin struktúrák felépítését támogatja.
- E-vitaminnal szinergista érfalvédő hatóanyagok: stimulálja a hajszáleres keringést a bőr mélyebb rétegeiben.
- Gyorsítja a toxikus anyagok eliminálását és a sejtfejlődést.
- A hajhullást megelőző hatóanyagai is ismertek.
 
A rózsa a szépségiparban a mai napig közkedvelt alkotóelem. Előállítása igen körülményes, hiszen a kézzel szedett virágok szirmaiban igen kevés illóolaj van. Ahhoz, hogy 1 kg illóolajat előállítsanak, 5 tonna rózsasziromra van szükség. Ezért a valódi rózsaolaj igen drága. És sajnos gyakran hamisítják, felhígítják, más virágillatú, de természetesen olcsóbb illóolajokkal.
 
A tiszta és hígítatlan rózsaolaj valósággal a bőrszépítés mestere. Hatását antioxidáns tartalmának köszönheti. Alkalmazása megfiatalítja a bőrt, csökkenti a már meglévő ráncokat, és gátolja az újabbak kialakulását.
 
A rózsavíz a rózsaszirmok lepárlása során jön létre, mint az olajtermelés mellékterméke, szerepe azonban semmiképp nem mellékes, hiszen rengeteg vízben oldódó jótékony vegyületet tartalmaz.
 
Rózsavíz belsőleg:
Fogyasszunk 100%-os tisztaságú rózsavizet reggelente. Egy pohár vízbe keverjünk egy teáskanálnyi rózsavizet, ezt alkalmazzuk két hónapon át, a hatása már 2 hét után érezhető lesz: harmonizál, nyugtat, lelki egyensúlyt teremt, a női energiákat és hormonokat kiegyensúlyozza. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy semmiképpen ne oldószeres eljárással készült terméket használjunk. Az alkoholos vagy illatanyagokkal dúsított rózsavizek szintén nem alkalmasak emberi fogyasztásra.
 
Rózsavíz külsőleg:
Napégés esetén a rózsavizet permetezzük az égett bőrfelületre. Enyhíti a fájdalmat és felgyorsítja a regenerálódás folyamatát. Keverhetjük 1-1 arányban levendulavízzel is. Ugyanezt alkalmazhatjuk rovarcsípés esetén is, de ekkor használjunk rózsavízbe áztatott vattapamacsot.
 
Bevethetjük reggel a fáradt szemek kezelésére. Áztassunk vattapamacsot rózsavízbe és borogassuk vele a szemet pár percig, így hatékonyan mérséklődnek a táskák, szem alatti sötét foltok.
 
Rendszeresen alkalmazva serkenti a mikrokeringést, vitalizálja a szemkörnyéket és a ráncok is elkerülhetők hidratáló hatásának köszönhetően.  
 
Arctonikként is használhatjuk, hiszen a rózsavíz minden bőrtípusra pozitív hatással van. Alkalmazása során csak permetezzük az arcbőrre. A pattanásos, gyulladt bőrt megnyugtatja, a száraz bőrt hidratálja, az öregedő bőrt pedig felfrissíti. Alkalmazása után fontos azonban arckrém vagy arcolaj használata.
 
Agyagporral kikeverve többféle bőrtípus és bőrprobléma kezelésére alkalmas maszkot készíthetünk belőle. Érett bőr esetén ghassoul agyaggal, pattanásos bőrre zöldagyaggal, érzékeny bőrre rózsaszín agyaggal keverhetjük.