Sárgabarack - nem csak finom, egészséges is

Sárgabarack - nem csak finom, egészséges is

Ismerjük meg közelebbről ennek az édes gyümölcsnek az egészségügyi hatásait

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85 százalék.
 
Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Szénhidrát- tartalma 8,5 százalék körüli, valamint 1 százaléknyi fehérjét, és nagyjából ugyanennyi rostot tartalmaz, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal. Hasznos niacin- és folsav-forrás. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Bőven fedezi a napi káliumigényünket is. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.
 
A teljesség igénye nélkül, íme a sárgabarack legfőbb pozitív hatásai a szervezetünkre
- Nem csak a sejtek energia tartalmát, de élettartalmát is növeli. A vérképzést elősegíti és képes csökkenti az asztmás jellegű panaszokat.
- Kiemelkedően magas benne az A-, C-, B1-, B2-, B17-vitamin. Emellett még béta-karotint, káliumot, kalciumot, foszfort és ként is tartalmaz.
- A sárgabarackkal megerősíthetjük immunrendszerünket, betegségeket előzhetünk meg és még bőrünket is széppé varázsolhatjuk. Törjünk péppé két kisebb szem barackot, majd keverjük össze egy kevés natúr joghurttal, de egy pár csepp olívaolajat is tehetünk bele, úgy még jobban táplálja a bőrt. Kenjük az arcunkra és a nyakunkra, majd tíz perc után langyos vízzel mossuk le - puha és ragyogó lesz tőle az arcbőr.
- Fontos szerepet tölt be a szövetek és a csontok újjáépítésében.
- Nagy szerepet játszik a különféle vírusok és baktériumok fertőzéseinek a leküzdésében, semlegesítésében.
- A sárgabarack aszalt formában segít a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kialakulását is meggátolja.
- Kén tartalma jótékony hatással van a bőrünkre, mert simává és fiatalossá alakítja.
- Erős antioxidánsként gátolja a rákos sejtek kialakulását, segít a szervezetnek megküzdeni a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival, és a szem egészségére is jó hatással van.
- Jót tesz a szívnek. Sok benne a C-vitamin, kutatások szerint pedig azok az emberek, akik sok C- vitaminban dús ételt esznek, kevésbé hajlamosak a szívbetegségre. Magas rosttartalma pedig segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást.
- Támogatja az emésztést. A sárgabarackban nagy mennyiségű pektin van, márpedig ez a rostféle segít abban, hogy az elfogyasztott étel gond nélkül haladjon át az emésztőrendszeren, ezáltal csökkentve a székrekedés kockázatát.
 
Hideg sárgabarackleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 citrom
- 800 g érett sárgabarack
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 150 g nádcukor
- 1 kisujjnyi fahéj
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
 
- málna a tálaláshoz
 
Elkészítés:
A citromot alaposan megmossuk, lehántunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk, 4 nagyobbat félreteszünk a díszítéshez, a többit 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk (nem áztatjuk!). Meghámozzuk, kimagozzuk, beletesszük egy lábasba, és azonnal megöntözzük a citromlé felével, valamint a borral.
 
Hozzáadjuk a nádcukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 7,5 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük. Ezután kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat, majd botmixerrel péppé turmixoljuk, és felforraljuk.
 
1,5 dl hideg vízben elkeverjük a pudingport és a tejfölt, a leveshez keverjük, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd legalább 3 órára hidegre tesszük.
 
Tálaláskor a levest csészékbe-tálkákba szedjük. A félretett 4 barackot kettévágjuk, kimagozzuk, és meglocsoljuk a maradék citromlével. A tejszínt félkemény habbá verjük, 1-1 evőkanálnyit púpozunk a leves tetejére, beleültetjük a felezett barackokat, végül málnával díszítve kínáljuk.
 
Jó étvágyat kívánunk!