Stresszes vagy? Irány a park!

Stresszes vagy? Irány a park!

„természet-pirula”

Már mindössze 20 perc séta, vagy padon üldögélés a természetben jelentősen csökkenti a stresszhormon szintjét. Egy új kutatás pontosan meghatározta a természetközeli élmény hatásos mennyiségét. Ennek tudatában ne lepődjünk meg, ha orvosunk a stressz kezelésére „természet-pirulát” ír fel nekünk.
 
Azt eddig is tudtuk, hogy a természetben töltött idő csökkenti a stresszt, azonban arról nem volt pontos információnk, hogy mennyi időt, milyen gyakran és milyen környezetben kell ehhez eltöltenünk – magyarázza Dr. MaryCarol Hunter a Michigan Egyetem professzora.  - A tanulmányunk kimutatta, hogy a kortizolszint csökkentésében leghatékonyabb eredmény eléréséhez 20-30 percet szükséges eltöltenünk egy olyan helyen, ami a természet közelségének érzetét kelti bennünk.
 
Ingyenes és természetes orvosság a stressz csökkentésére
A „természet-pirula” olcsó és hatékony megoldást jelenthet az urbanizáció és az egyre több képernyő előtt töltött idő káros hatásainak enyhítésére. A pontos dózis meghatározása érdekében D. Hunter és munkatársai egy kísérletet végeztek.
 
A résztvevőket megkérték, hogy 8 héten át, hetente minimum 3 napon, minimum 10 percet töltsenek el a természetben, vagy egy olyan helyen, ami a természet közelségét idézi. A stressz hormon kortizol szintjét rendszeresen mérték a „természet-pirula” előtt és után négy fázisban. A résztvevők szabadon választhatták meg az időpontot, az időtartamot és a helyszínt, ami bármi lehetett, ahol úgy érezték, hogy kapcsolatba kerülnek a természettel (park, kert, folyópart, stb.). Voltak bizonyos megszorítások a stresszt befolyásoló egyéb tényezőkkel kapcsolatban: a természetközeli élményt nappal kellett begyűjteni, közben kerülni kellett az aktív testmozgást, az internetet, a közösségi médiát, a telefonhívásokat, a beszélgetést és az olvasást.
 
A mérések eredménye szerint már 20 perc „természet-pirula” hatékonyan oldja a stresszt, de ha egy kicsivel több, pontosabban 20 és 30 perc közötti időt töltünk a természetben üldögéléssel vagy sétával, a kortizol szintünk a legideálisabb értéket érheti el. A „természet-pirulát” követően egy bizonyos kortizolszint emelkedés mutatkozik ugyan, de egy jóval alacsonyabb szintre.
 
A kutatók remélik, hogy eredményeik további vizsgálatokhoz, illetve akár városrendezési tervek koncepciójához is alapot biztosíthat.