Szépülj argán olajjal

Szépülj argán olajjal

Ismerd meg hát közelebbről, hogyan is használd a mindennapikozmetikumaid között!

Az argán olaj nemcsak a világ egyik kedvenc natúr, E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban gazdag
bőrápoló olaja, de igazi ritkaság is. Ismerd meg hát közelebbről, hogyan is használd a mindennapi
kozmetikumaid között!
 
Hogyan válassz argán olajat kozmetikai célra?
Az argánolajat az argánfa gyümölcsének, mandula alakú és makkszerűen sima magjából nyerik ki. Az
argán dióból arányaiban nagyon kevés olaj nyerhető ki, 1 liter elkészítéséhez 3 kg magra van szükség,
amit kb. 100 kg argán dióból tudnak kinyerni. Gyakran előfordul, hogy a kedvezőbb ár érdekében
olívaolajjal hígítják, de ez esetben az illat árulkodni fog.
 
Az argán olajnak erős, speciális – egyesek szerint kifejezetten büdös – szaga van. A jó hír viszont az,
hogy az illat hamar elillan, amint száraz hajad vagy bőröd felszívta az olajat, úgyhogy bátran használd!
A másik szempont azon túl, hogy 100%-os argán olajat válassz, hogy fair trade termék kerüljön a
kosaradba. Az argán olajat még ma is nagyrészt kézi technikával állítják elő, így egy fair trade termék
esetében biztos lehetsz abban, hogy az ár egy jelentős része a helyi berber nők szövetkezeteihez
kerül, akik fáradságos kézi munkával, kézi őrlő malmokkal állítják elő az argán olajat.
 
Bio, organikus vagy normál?
Más olajok esetében gyakran ejtünk szót arról, hogy feltétlenül bio vagy organikus terméket válassz.
Az argán olaj minden esetben organikus, mert nem tud másmilyen lenni. Az argán fát nem lehet
telepíteni, (legalábbis küzdelmes) az csak nő, bírja a szélsőséges időjárást akár 200 évig is.
 
Hogyan használd a bőrödön az argán olajat?
Fizikailag, ha a tenyeredre simítod, az argán olaj állagát tekintve inkább krémes, jól kenhető, így az
egyszeri felhasználásnál nem érdemes 1-2 cseppnél többet használni. Gyorsan felszívódik, nincs
zsíros utóérzete. A színe aranybarna és nehezen avasodik, vagyis sokáig eláll.
 
Az argán olaj összetétele és hatása
Számos esszenciális zsírsav van benne, amelyek 80%-a telítetlen. E-vitamin forrás a bőrödnek, magas
az antioxidáns tartalma is, valamint öregedésgátló és erős hidratáló képessége van. Fontosak még a
fitoszterolok, amelyek a sejtmembránok megújításáért felelősek. Kiváló bőrfeszesítő hatása van,
gyulladásgátló, gombaölő, sejt regeneráló hatású, nem véletlenül gyakori összetevője az érett bőrre
készült arckrémeknek is.
 
Az argán olaj használata kevert arcbőrön
Az egész testen alkalmazhatod, így az arcodon is. Bőrállapot kiegyenlítésre, ha bőröd úgynevezett
„kevert” típusú (orr körül zsíros, máshol pedig száraz, vízhiányos), és főleg a szemkörnyékre, valamint
öregedésgátlásra is kiváló. Egymagában már remekül hat, de más olajokkal még turbózható a hatás.
 
Argán olaj a köröm ápolására
A körömágy ápolására önmagában is remek, de jó gombaölő hatása is van. Általánosságban pedig
erősíti a körmöket kézen, lábon egyaránt.
 
Argánnal a gyulladás, az ekcéma vagy a pattanások ellen
A testen masszírozva kiváló bőrfeszesítő, bőrregeneráló hatása van. Ha napi rutinként használod
tisztálkodás után, akkor selymes, kellemes lesz az érintése. Téli időszakban a fűtést sínyli meg a
bőrünk, nyáron pedig a napsütés károsíthatja. Ha konkrét problémád van, mint például az ekcémás
tünetek enyhítése, vagy egyszerűen nagyon száraz, repedezett a bőröd, akkor kiváló kiegészítő
terápia lehet, így kevesebb szteroidos krémet kell használnod, vagy akár el is hagyhatod, ha jónak
látod. Gyulladásgátló hatása miatt érdemes alkalmazni pattanásokra, testen külsőleg lévő
elváltozásokra. Csak kend fel finom rétegben az érintett felületre naponta!
 
Terhesség alatt is segít a striák megelőzésében
A terhességi csíkok megelőzésére is kiváló, ez esetben is célszerű rendszeresen használni a problémás
területekre masszírozva. Az argán olaj megvédi az erős növekedésnek kitett has tájéki szöveteket a
repedezéstől, rugalmas marad a bőr és a szülés után könnyebben visszahúzódik eredeti állapotára.
Combtájékon segíthet a narancsbőr kialakulását megelőzni.