Színek a gyerekszobában

Színek a gyerekszobában

Ismerjük meg hát a különbséget a meleg, valamint a hideg színek hatása között.

A színeknek megvan az a képességük, hogy inspiráljanak, izgalomba hozzanak, megnyugtassanak, gyógyítsanak, vagy akár felidegesítsenek bennünket. Ez különösen igaz a gyermekekre, akik rendkívül fogékonyak a színek hatására, ezért nem szabad alábecsülni annak a fontosságát, hogy a megfelelő színt válasszuk ki, például egy kisgyermek szobája számára. Amikor a gyerekszoba színét kiválasztjuk, fontos, hogy milyen hangulatot kívánunk megteremteni. Ismerjük meg hát a különbséget a meleg, valamint a hideg színek hatása között.

Meleg színek

A piros, narancssárga és sárga harsányabb árnyalatai képesek stimulálni az elmét és energetizálják a testet – ez jótékonyan hat a növekedésre és fejlődésre, viszont kevésbé előnyös este lefekvéskor a túlenergiával rendelkező kisgyerekeknél. Ezért a meleg színeket legjobb halványabb árnyalatban, vagy csak kis felületen alkalmazni. Érdemes emellett megfontolni a meleg színek párosítását hidegebb árnyalatokkal, hogy egyfajta egyensúlyt hozzunk létre a hatás érdekében. A natúr árnyalatú falak semlegesek, barátságosak, jó hátteret biztosíthatnak az élénk színű kiegészítőknek, melyek egyszerűbben cserélhetőek a gyerek ízlésének, életkorának megfelelően.

Narancssárga

Ez a ritkán használt szín talán a leginkább félreértett a festékpalettán található árnyalatok közül. Ez a meleg, barátságos és fiatalos szín igen jó a gyerekeknek, mert erősíti a magabiztosságot, a lendületességet és függetlenséget. Ezen szín társas természete a gyereket és vendégül látott barátait ellazítja, kommunikációt és együttműködést inspirál közöttük.

Sárga

Legtöbbünk a sárgát a boldogság és vidámság érzetével társítja. Tanulmányok ezt a világos és felszabadult színt a motivációhoz is társítják; a fakóbb sárga segítheti a koncentrációt, míg az élénkebb javíthatja a memóriát. Azonban ne használjunk túl sok élénk sárgát! Nagy dózisban frusztráltság vagy akár harag érzetét is kiválthatja.

Piros

A pirosnak megvan a képessége, hogy energetizálja a testet, izgalomba hozza az elmét, megnövelve a szívverés és légzés szaporaságát. Azonban egyes kutatások szerint túl nagy kitettség a pirosnak erőszakos viselkedésre ösztönöz és megnehezíti a koncentrálást. A lényeg: a piros jó szín a kiegészítőknek, de nem biztos, hogy a falra a legmegfelelőbb választás, főleg egy már amúgy is nyughatatlan gyermeknek.

Hideg színek

A hideg színeknek relaxáló hatásuk van a testre és lélekre, és világosabb árnyalataitól a gyermek szobája tágasabbnak, megnyugtatóbbnak hat. Nyugtató természetük ellenére a hűvös színek nem túl hívogatóak, és a hűvösség és visszafogottság érzését hagyhatják az emberben. Hogy tompítsuk ezt a hatást, párosítsuk krémesen semleges színekkel, meleg kiegészítőkkel. A hideg árnyalatoknak egyfajta nyugtató hatása van a testre és a lélekre.

Kék

A piros ellentéte a színpalettán, a kék megnyugtatja az elmét és testet, csökkenti a vérnyomást, pulzust és a légzés szaporaságát, és csökkenti a nyugtalanság és agresszió érzetét. A nehezen alvó gyermekeknek vagy akik hajlamosak hisztit csapni hasznos lehet időt tölteni egy kék környezetben. A kék fizikai hatása az, hogy lehűti a testet, egyfajta frissítő oázis érzetét keltve.

Zöld

A zöld szimbolizálja a természetet és ennélfogva egy derűs, nyugodt környezetet. Az egészséghez, gyógyuláshoz és jóléthez társítják, a zöld nyugtató hatásával csökkenti az idegességet és erősíti a koncentrációt. A zöld környezet serkentheti az olvasási képességeinket is.