Szulfátok a kozmetikumokban

Szulfátok a kozmetikumokban

Habár a köztudatban nem sűrűn hallunk róla, az SLS az egyik legelterjedtebb tisztítószer összetevők
közé sorolható. A rövidítés jelentése: sodium lauryl sulfate, magyarul nátrium lauril szulfát. Hol
találkozhatunk vele a hétköznapokban, milyen hatással lehet használata az egészségünkre? Az
alábbi sorokban fényt derítünk mindezekre.
 
Az SLS, vagyis nátrium lauril szulfát alkalmas mosásra, nedvesítésre, habképzésre, így tisztálkodó-
szerekben (samponokban, szappanokban, fogkrémekben, tusfürdőkben, habfürdőkben), valamint
tisztítószerekben használják. Szappanokhoz kifejezetten azért adják hozzá, hogy az megfelelően
habozzon.
 
A neten böngészve számos írásra bukkanhatunk, amely szerint a nátrium coco-szulfát (SCS), illetve a
nátrium lauril-szulfát mérgező, károsítja az idegrendszert, maradandó szemkárosodást okoz, illetve,
hogy potenciális rákkeltő anyag. De mi ebből az igazság?
 
A nátrium lauril-szulfát (SLS) lenyelve valóban mérgező, ám az LD50 (félhalálos dózis) értéke
patkányoknál 1200 mg/testsúly kg, míg nyulaknál fele ennyi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha
egy samponban kifejezetten magas, 5%-os az SLS koncentráció, akkor egy 10 kg-os gyerek számára
negyed liter – azaz kb. egy flakon – sampon lenyelése lehet végzetes. A valóságban viszont erre igen
kicsi az esély, ráadásul a gyerekeknek szánt termékek inkább nátrium laureth-szulfátot tartalmaznak,
amely sokkal kevésbé mérgező.
 
Az SLS valóban irritatív anyag. A bőrirritáció viszont hosszabb idejű, egy óra feletti kitettség esetén
jelentkezhet felnőtteknél, illetve ha olyan ipari tisztítószerrel érintkezik a bőr, ami a háztartási
szereknél lényegesen nagyobb koncentrációban tartalmaz SLS-t. Az irritáció hatására kiszárad,
kivörösödik, esetleg begyullad a bőr.
 
A csecsemőknél, gyermekeknél már rövidebb kitettség esetén is jelentkezhet az irritáció, hiszen
vékonyabb, érzékenyebb a bőrük. Ha valaki több mint egy órán keresztül ül például SLS-t vagy
nátrium-coco-szulfátot (SCS) tartalmazó habfürdős vagy samponos vízben a kádban, akkor jó eséllyel
jelentkezhet bőrirritáció. Magasabb hőmérsékleten ráadásul jobban érvényesül ez a hatás.
Ekcémás vagy érzékeny bőrű embereknek kifejezetten ellenjavalt SLS-t vagy SCS-t tartalmazó
tisztálkodó szerek, tisztító szerek használata. Az SLS irritáló hatásánál fogva akadályozza, lassítja a
sebgyógyulást is.
 
Állatkísérletek alátámasztják a szemirritációs hatást is, emellett a száj nyálkahártyáját is irritálja ez az
anyag. Több kutatás is alátámasztotta az SLS-es fogkrém használata és a szájban jelentkező afták
megjelenése közötti összefüggést. A kutatás szerint rendszeres aftás tünetek esetén az SLS-t
tartalmazó fogkrém elhagyása egyértelmű javulást eredményez, ráadásul hamarabb elmúlnak a
tünetek.
 
A potenciális irritáló hatás miatt gyermekeknél egyértelműen nem javasolt SLS tartalmú tisztálkodó
szerek használata, illetve ilyen anyagokat tartalmazó fogkrém senkinek sem előnyös. A jelenleg
elérhető tudományos információk alapján viszont kijelenthető, hogy maga a nátrium lauril-szulfát
(SLS) nem rákkeltő, más összetevők jelenlétében sem, valamint nem mutagén, azaz nem károsítja az
emberi DNS-t. A reproduktív szervek károsítása állatkísérletek során is csak folyamatos, jelentős SLS
lenyelés esetén volt megfigyelhető.
 
Összeségében tehát kijelenthetjük, hogy érdemes minimalizálni az SLS nagyobb koncentrációban való
használatát (különösen érzékeny bőrűek, ekcémások és gyerekek számára kerülendő), ugyanis
hosszabb és rendszeres használat után irritálhatja a bőrt, a száj nyálkahártyáját. Tehát az ezeket
tartalmazó termékeket, pl. tusfürdőket, samponokat és fogkrémeket ajánlott elkerülni.
Kerülendő még az olyan „kiváltó alternatívák”, mint a nátrium-laureth-szulfát (SLES) és az
ammónium-lauril-szulfát (ALES), melyek 1,4 dioxane-t tartalmazhatnak. Ezek a lehetséges rákkeltő
hatás mellett irritálhatják a bőrt, a szemet, és összefüggésbe hozhatók fejlődési és reproduktív
rendellenességekkel, idegi és hormonális károsodásokkal.
 
Még jobb tehát, ha cukorból nyert glükozidokat (lauryl glucoside, coco glucoside) tartalmazó
termékeket használunk.