Szuperélelmiszerek

Szuperélelmiszerek

Búzafű és árpafű

A búzafű és az árpafű kiemelkedő klorofill, vitamin és ásványianyagforrások, emellett gazdagok antioxidánsokban és esszenciális aminosavakban. Fogyasztásuk számos módon pozitívan hat egészségünkre. Termesztésükkel akár otthon is megpróbálkozhatunk, de hozzájuthatunk lé, por és kapszula formában.
 
Árpafű
Az árpafű (zöld árpa) az árpa csíranövénye, azaz az árpamag hajtása. Az egyik legrégebben termesztett fű, amelyet a görögök és a rómaiak is ismertek. Észak-Amerikában az indiánok külsőleg is alkalmazták fertőtlenítő hatásai miatt, míg Kínában, a Ming-dinasztia idejében méregtelenítésre, vérfrissítésre használták. A Föld tápanyagokban egyik leggazdagabb növénye, fogyasztásával biztosítható a szervezet számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és más létfontosságú anyagok jelentős része. 
 
Rendkívül gazdag klorofillban és szuperoxid-dizmutáz enzimben, ami egy erős antioxidáns. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Hatékony fiatalító, méregtelenítő, valamint lúgosító, tisztítja a vért, megköti a gyomorsavat, elpusztítja a Candida gombát. Szabályozza a vérzsír-, a koleszterin- és a vércukor szintjét, megszünteti a székrekedést, javítja az anyagcserét, ezáltal a fogyáshoz is hozzájárul.
 
Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (niacin) B6- (folsav), B9- (folsav), B12- (kobalamin), E-, H- és K-vitamint, béta-karotint, cinket, foszfort, jódot, káliumot, krómot, magnéziumot, nikotinsavat, rezet, vasat és szelént. Ötven százaléka fehérje, C-vitamin- tartalma közel hétszerese a narancsénak, a tejnél kétszer több kalcium, a spenótnál ötször több vas található meg benne. Az árpafű fogyasztásával az összes esszenciális aminosavat – ezeket a szervezet nem képes előállítani – bejuttathatjuk a szervezetünkbe. Béta-glükán-tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy az árpafű kiváló immunerősítő, valamint szabályozza a vér koleszterinszintjét.
 
Gyógyhatásai
Felgyorsítja a méregtelenítési folyamatokat, eltávolítja a nehézfémeket, gazdag rosttartalma révén alaposan megtisztítja a bélrendszert a toxinoktól és a felgyülemlett salakanyagoktól. Enyhíti a refluxot, a gyulladásokat és az érelmeszesedés okozta panaszokat. Megszabadít a Candida gombától, csökkenti az LDL (rossz) koleszterin-, valamint a vércukor szintjét, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, támogatja a mellékvesekéreg működését.
 
Külsőleg alkalmazva nyugtatja az irritált, aknés, pattanásos vagy sérült bőrfelületet. C-vitamin-, alfa- tokoferol-szukcinát- és szuperoxid-dizmutáz-tartalma révén (utóbbi az egyik legerősebb antioxidáns enzim) az árpafű jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, stimulálja az immunsejtek termelődését, regenerálja a sérült sejteket, védi a DNS-t, megköti a rákos és gyulladásos folyamatokat beindító, valamint a sejtöregedést felgyorsító szabadgyököket.
 
Mivel javítja az anyagcserét, gátolja a zsírok felhalmozódását és megszünteti a székrekedést, fogyasztása kifejezetten ajánlott a fogyókúrák alatt.
 
Gazdag glutaminsavban, ezért az árpafűvel könnyebb leszokni az alkohol-, gyógyszer-, cukor-, kávé- és nikotinfüggőségről. Fokozza a koncentrációt, szerepet kaphat a tanulási zavarok leküzdésében, valamint lassíthatja az öregkori szellemi hanyatlást.
 
Búzafű
A búzafű nem más, mint a búzának a csíráztatott, és nagyjából 10-15 hétig növesztett formája. Bár Európa nyugati felén csak a XX. században vált igazán népszerűvé, Egyiptomban és a Közel-Keleten már az ókorban is közkedvelt és könnyen elérhető orvosságnak számított.
 
A búzafüvet leggyakrabban frissen préselve fogyasztják, szuperélelmiszer, hiszen rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben és aminosavakban. Növeli a vérben az oxigén mennyiségét, ezáltal hatékony energetizáló.
 
Megszépíti a bőrt, szabályozza a vércukorszintet, megköti a rákkeltő szabad gyököket, segít az orrdugulás, a köhögés, az allergiák, a pattanások, az ekcéma, a rovarcsípések és a kisebb sebek kezelésében, valamint a fogyásban.
 
A búzafű az egyik legjobb természetes méregtelenítő, nagy előnye, hogy otthon, akár az ablakban is könnyen termeszthetjük.
 
A búzafű szinte minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van. 100 g búzafűben annyi jótékony összetevő található, mint két kiló nyers zöldségben. Bőséges forrása a cinknek, a foszfornak, a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a vasnak, a béta-karotinnak, az A-, C-, és E-vitaminnak, valamint a B-vitaminoknak –főként a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminnak.
 
Gyógyhatásai
Kiváló méregtelenítő és emésztést segítő hatásait erősíti a nyirokrendszer működését fokozó szaponintartalma, valamint ásványi sói és aminosavai. Utóbbiakból 19 félét tartalmaz, nem véletlen, hogy a búzafű az izomtónust is javíthatja. A búzafű erős antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságú, kezeli a bélrendszer gyulladásait, fokozza az immunrendszer működését, megóv a szezonális megbetegedésektől és csökkenti az allergiás tüneteket.
Az emésztésre jótékonyan hatnak a búzafűben lévő rostok, amelyek megtisztítják a bélrendszert a káros lerakódásoktól, biztosítják a megfelelő bélműködést, megszüntetik a székrekedést és a puffadást, csökkentik a bélgázok termelődését. A búzafű csökkenti az étvágyat, ezért a fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
 
Antioxidánsai semlegesítik a szabadgyököket, lassítják a bőr öregedését, megóvják a szervezetet a kóros sejtburjánzásokkal szemben. Magas vitamintartalmának hála, a búzafű rendszeres fogyasztása hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségéhez. Nem tartalmaz glutént, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
 
Kutatások azt mutatják, hogy a búzafű fogyasztása fokozhatja a konzervatív rákellenes terápiák hatékonyságát, illetve akadályozhatja a rákos megbetegedések továbbterjedését, a rákos sejtek szaporodását. Fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek is jelentős javulásról számoltak be egy egy hónapos búzafűlé kúra végén.
 
Klorofill
Az árpafű és a búzafű kiemelkedő tulajdonsága a magas klorofilltartalom, ami jelentősen felerősíti gyulladásgátló, méregtelenítő, vértisztító, sebgyógyító, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, fertőtlenítő és immunerősítő hatásaikat. A klorofill – amit a növények vérének is neveznek –szerkezete nagyon hasonló a hemoglobinéhoz, az egyetlen különbség, hogy nem vasat, hanem magnéziumot tartalmaz. Hatására megemelkedik a vörösvérsejtek száma és a vér oxigénszintje, ami felgyorsítja a sejtmegújulást, és a felgyülemlett méreganyagok kiürülését, valamint hatékony gyulladásgátló.
 
Ezenkívül a klorofill gyorsítja a fekélyek, égések és sebek gyógyulását, javítja az anyagcserét, szabályozza a vérnyomást, gátolja a rákos folyamatokat.
 
Úgy működik, mint egy akkumulátor, energiával tölti fel a szervezetet.